Yükleniyor

Çocuğumda konuşma bozukluğu var mı?

Ay ne tatlı konuşuyor diye hoşumuza gider  “r”leri söyleyemeyen  ya da heceleri karıştıran çocuklar, tatlıdırlar da gerçekten ancak belli gelişim dönemlerinde bu sevimli konuşma bozukluklarının düzelmiş olması gerekir. Odyolog Tuğba Acar ile instagram sayfamız takipçileri arasında konuşma bozukluklarına yönelik bir SORU-CEVAP post’u paylaşmıştım. Soruların genel başlığı “Ne zaman uzmandan destek almalıyız?” oldu. Sevgili Tugba Acar bu sorumuzu maddeler halinde cevaplıyor.

Gecikmiş konuşma bir çocuğun yaşıtlarıyla benzer konuşma becerilerini sağlayamaması olarak tanımlanabilir. Bir çocuk yaşıyla uyumlu beklenen konuşmayı sağlayamıyorsa bu bir “konuşma bozukluğu” olabilir, veya “gelişimsel dil gecikmesi” olabilir.
Bir çocukta konuşmanın olabilmesi için dil (lisan) becerisi gelişmiş olmalı, ses üretimi yapılabiliyor olmalı ve konuşma işlevini yerine getirecek organlarda bozukluk olmamalıdır. Bu durumda zekâ, işitme, görme, ağız boşluğu, üst hava yolları, akciğerler ve bunları besleyen sinir sistemi ve kas sisteminin doğal olması gerekir.
Peki ne zaman bir uzmana başvurmalıyız sorunuzun cevabını verelim mi ?
Öncelikle söylemek istediğim önemli bir nokta var.
Siz çocuğunuzun en iyi gözlemcisi olarak çocuğunuzda bir dil gecikmesi görüyorsanız bunun sonucunda bir kaç ay gelişme var mı diye takipte kalabilirsiniz.
Çocukta ilerleme oluyor mu, olmuyor mu? Bu durum sizi ve çocuğunuzu rahatsız edecek bir düzeye geldi mi? Bu soruları kendinize sormalısınız. Daha sonrasında çözüm odaklı olmalısınız…

Gelin sorumuzun cevabı için bilgilerimizi maddeler halinde yazalım;

1- Çocuğunuz 24 ayını doldurmuş ve hâlâ işaretlerle sizinle iletişim kuruyorsa, sözel ifadeleri kullanmıyorsa bu durum genellikle aileler tarafından şu şekilde açıklanır “Çocuğum çok zeki, aslında anlıyor fakat konuşmuyor”. Bunu şöyle açıklayayım; çocuklarda alıcı dil gelişimini 12-24 ay içerisinde tamamlamış olmasını beklemekteyiz. Bu yüzden algılaması gayet normal fakat ifade edici dile geçiş dönemi başlamış olmalıdır, beden diliyle değil. Eğer başlamadıysa destek almak gerekir.
2- 36 ayı doldurmuş ve (rakamları çok spesifik olarak düşünmeyin ama sizlere fikir versin diye yazıyorum) ortalama 250 kelimesi yok ve ikili basit cümle (baba aldım vb gibi cümleleri) söyleyemiyorsa
3- 48 ayını doldurmuş ve bazı harfleri söyleyemiyorsa.
4- 48 ayını doldurmuş uzun kelimeleri söyleyemiyor, hece atlıyor, hecelerin yerini değiştiriyor (kelebek yerine kebelek)
5- 48 ayını doldurmuş ve konuşmalarını sadece siz anlıyorsanız, çevrenizdekilere tercüme etmek zorunda kalıyorsanız.
6- Kaç yaş olursa olsun kazandığı kazanımları kaybediyor geriye dönüyorsa destek almanızda fayda olabilir

 

Cevap yaz