
- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 9 Nisan 2018
Çocuklarda bahar alerjisi
Kıştan sonra nihayet güneş yüzünü göstermeye başladı. Bahar güzel olduğu kadar bu mevsimde sık sık çocuklarda bahar alerjisi görülmesi sebebiyle dikkat edilmesi gereken mevsimlerin başında geliyor.
Bahar mevsimiyle birlikte gelen bol güneşli havalar en çok da çocuklarımızı mutlu ediyor. Bahçelerde veya parklara doyasıya oynamak, çimlerin üzerinde uzanmak veya sahil kenarında ailece yürüyüş yapmak oldukça keyifli olsa da bahar mevsiminde polenlerin havaya yayılması nedeniyle alerjik hastalıkları da beraberinde getiriyor.
Bahar alerjisi nedir?
Mart, nisan ve mayıs aylarında polenlerin yayılmasıyla ortaya çıkan; gözlerde kaşınma ve sulanma, nezle, hapşırma, burun tıkanıklığı ve kaşıntı gibi belirtilerin görülmesine denir. Bu aylarda bahar alerjisi olan çocuklarda sıklıkla nefes sıkışması ve öksürük gibi astım belirtileri de görülebilmektedir.
En karakteristik bahar alerjisi alerjik rinit şeklinde görülmektedir. Halk arasında saman nezlesi olarak da bilinen alerjik rinit, burun mukozasının alerjik kökenli iltihabı olarak tanımlanır. Özellikle alerjik yatkınlığı olan kişilerde görülme sıklığı daha fazladır.
Bahar alerjisi gözlerde kaşınma ve sulanma gibi göz alerjisi belirtileri, burun tıkanması, sık nezle olma, burunda, damakta ve kulakta kaşıntı, art arda hapşırma, sık burun kanaması gibi alerjik nezle belirtileri gösterir. Bunun yanı sıra bahar alerjisinin en önemli belirtileri arasında nefes sıkışması ve sık öksürük gibi astım belirtileri de bulunur. Eğer bu belirtiler özellikle bahar aylarında görülüyorsa bahar alerjisinden şüphelenmek gerekir.
Bahar alerjisi burun, göz ve akciğerlerde ciddi hasarlara sebep olabilmektedir. Bu nedenle akciğer, göz ve burun oldukça hassastır. Eğer çocuğunuzda bahar alerjisi varsa, kokulara karşı daha hassas olduklarını fark edebilirsiniz. Ev temizliğinde ve çamaşırlarda kokusuz ürünleri kullanmanız onun bu dönemi daha rahat geçirmesini sağlayacaktır.
Bahar alerjisi çocuklarda yorgunluğa neden olabildiğinden, çocuğun okul hayatını da etkileyebilmektedir. Burunları genellikle tıkalı olduğundan, kaliteli uyku pek mümkün olmaz. Çocuklar gün boyu kendilerini halsiz ve yorgun hissederler. Bu da hem yaşam hem de okul kalitelerini olumsuz yönde etkilemektedir.

Bahar alerjisi teşhisi ve tedavisi nasıl yapılır?
Çocuk alerji uzmanları tarafından değerlendirmeye alınan çocuklara bir takım testler yapılır. Cilde uygulanan alerji testleri, yapılan testler arasında en önemlisidir. Test sonuçlarına ve çocuklardaki belirtilere göre kesin teşhis konulmalıdır. Alerji testleri yenidoğan döneminden itibaren yapılabilir. Ancak polen alerjisi testlerinin daha çok 2 yaşından sonra yapılması tercih edilir. Bunun sebebiyse alerjinin gelişebilmesi için çocuğun en az iki polen mevsimi geçirmesi gerekliliğidir.
Test sonucundan sonra doğru teşhisin konulmasıyla ilaç tedavisine başlanır. Tedavinin başarısı yüzde 100’e yakındır. Aşı ve ilaç tedavisiyle bahar alerjisi tedavisinde korunma sağlanır.
Bahar alerjisinden korunma yolları nelerdir?
Astım ve alerjik nezle gibi polenlerin neden olduğu alerjik hastalıklara sahip çocuklar için bazı önlemleri almak çok önemlidir. Polenlerle teması engellemek için çocuk dışarı çıkarken mutlaka güneş gözlüğü kullanmalıdır. Nefes alışverişlerde ağız yerine burun kullanılarak, burnun filtre görevinden yararlanılmalıdır. Özellikle polenlerin fazla olduğu dönemlerde mümkün oldukça dışarı çıkılmamalı, her fırsat bulunduğunda burun ve eller suyla yıkanarak polenlerden arındırılmalıdır. Dışarıdan sonra eve her gelindiğinde mutlaka duş alınmalı, kıyafetler yıkanmalıdır.