
- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 4 Mayıs 2018
Bebeklerde uyku sorunu ve çözüm yolları
Bebeklerde uyku sorunu ebeveynler için çoğu zaman yorucu olabiliyor. Ancak bunun altında pek çok sağlık sorununun yanı sıra psikolojik nedenler de yatmaktadır.
Ebeveynler için bir bebeği büyütmek, keyifli olduğu kadar zor bir süreçtir. Onun geçirdiği her gelişim evresinde, siz de yeni şeyler öğrenir, onunla birlikte değişmeye başlarsınız. Bebeğiniz büyüdükçe artık anne ve baba olmanın sorumluluklarını daha çok hisseder, ona sağlıklı ve mutlu bir gelecek inşa edebilmek için çok çabalarsınız. Ancak bebeklik döneminin en zorlayıcı olan kısmı da uykudur. Bebeklerde uyku probleminin altında yatan pek çok fark edemediğiniz neden olabilir. Gelin şimdi bebeklerde uyku sorunu nedenlerini ve çözüm yollarını inceleyelim.
Bebeklerde Uyku Sorununun Nedenleri
- Öncelikle uyku problemlerinin en temel nedenleri; kolik, açlık, kulak enfeksiyonu, diş çıkarma, gaz sancıları, karın ağrıları, altını kirletmesi ve yorgunluktur.
- Bebeklerde normal karşılanan ağlama süresi yaklaşık olarak günde üç saattir. Eğer kolik bir bebeğiniz varsa haftanın üç günü üç saat ağlayabilmektedir. Bu süre yaklaşık üç hafta sürebilir. Kolik bir bebeğin diğer bebeklerden farkı, ağlamanın hepsinin tek seferde gerçekleşmesidir.
- Bazı fiziksel nedenler uykusuzluğa neden olabileceğinden öncelikle bebeğinizde fiziksel bir sorun olup olmadığından emin olmalısınız. Örneğin, bebeğinizde hazımsızlık gibi bir sorun varsa, gecikmeden bir uzmanla görüşmelisiniz.
- İlk bebekler uyku sorunu konusunda daha fazla risk altında olabilirler. Bunun ana nedeni, ilk bebeklerine sahip olan ebeveynlerin tedirgin yaklaşımlarıdır.
- Erkek çocuklar kız çocuklara oranla daha fazla uyku sorunu yaşarlar.
- Saat değişiklikleri, hastalıklar, taşınmalar, boşanma, varsa bakıcının değişmesi, annenin işe dönmesi, özel günler, tatiller ve ölüm gibi olaylar da bebeklerde uyku sorunu için olumsuz etkenlerdir.

Bebeklerde Uyku Sorununun Çözüm Yolları
- Her gece bebeğinizin yanına uyku arkadaşı verin ve onu aynı sözcüklerle uykuya yatırın.
- Bebeğiniz uyanıkken yatağına yatırmaya çalışın. Genelde uyuduktan sonra yatağına yatırılan bebekler gece boyunca kesintisiz uyuyamayabilirler.
- Bebeğinizde kulağını çekiştirme, gözlerini ovuşturma ve göz çevresinde kızarıklık gibi yorgunluk belirtileri varsa, gecikmeden bebeğinizi o an uyutun.
- Anne sütü ile beslenen bebekler her 2 ila 3 saatte bir beslenmek için geceleri daha sık uyanırlar. Emzirme sırasında mümkün oldukça konuşmamaya ve odanın ışıklarının kapalı olmasına dikkat edin. Bu sayede uykusu açılmayacak, uyumaya devam edecektir.
- Uyku sorunu karşısında sakinliğinizi korumalısınız. Çünkü sakin ebeveyn sakin bebek demektir.
- Gündüz saatlerinde bebeğinizi dışarı çıkarabilir, temiz hava almasını sağlayabilirsiniz.
- Yumuşak bir müzik veya ninni, sakin ve huzurlu bir ortam, pastel renklerde boyanmış oda ve loş ışıklar bebeğinizin gevşemesini ve rahat uyumasını sağlar.
- Bebeğinizi her gün aynı saatte kendi odasında ve yatağında uyutmaya çalışın.
- Uyumadan önce uykuya geçmesini sağlayacak aktiviteler düzenleyin. Bu aktiviteleri belli bir düzende devam ettirin. Bir uyku rutini oluşturmak faydalı olabilir. Örneğin, bebeğinize banyo yaptırdıktan sonra, bebek masajı uygulayabilirsiniz. Bunların yanı sıra bebeğinizi uyuturken onu sevdiğinizi söylemeyi, onu okşamayı, ona masal okumayı veya şarkı söylemeyi de deneyebilirsiniz. Bu hem aranızdaki bağın artmasına hem de bebeğinizin rahat bir uyku çekmesine yardımcı olacaktır.
Çocuklar altı aydan 10 yaşa kadar ortalama 10 ila 12 saat uyumalıdır. Bu nedenle bebeğinizi 20.00 ila 20.30 saatleri arasında yatırmalı ve kesintisiz kaliteli bir uyku uyumasını sağlamaya özen göstermelisiniz.