
- İstatistikler: 1
- Yayınlandı: 12 Mayıs 2018
Güneşin çocuklar üzerindeki etkisi
Güneş, çocukların fiziksel gelişimi için gerekli olsa da uzun süre güneşe maruz kalmaları bir o kadar tehlikeli olabilir. Peki, güneşin çocuklara etkisi konusunda bilgi sahibi ve onları güneşin zararlı etkilerinden nasıl koruyabileceğinizi biliyor musunuz?
Güneşin yüzünü göstermesi ve havaların ısınmasıyla birlikte çocuklar için evden dışarı çıkma vakti geldi. Onlar için bu durumun heyecan verici olduğunu hepimiz biliyoruz. Parklarda, bahçelerde, piknik alanlarında ve tatillerde özgürce oyun oynamanın verdiği hazzı hiçbir şeye değişmeyeceklerinden de eminiz. Ancak güneşli havaların çocukların sağlığına nasıl etkileri olduğunu biliyor musunuz?
Güneş, çocuklar için sağlıklı olsa da pek çok zararı da beraberinde getiriyor. Bu durum çocukların nerede ve nasıl oynayacakları konusunda ailelerin endişelenmesine neden olabiliyor. Unutulmamalıdır ki bebeklerin ve çocukların ciltleri yetişkinlere göre çok incedir ve güneşe karşı daha hassastır. Bu nedenle önlem alınması ve çocuklar güneşin zararlı etkilerinden korunması son derece önemlidir.
Yaşlara göre güneşte kalma süreleri
Uzmanlar, güneşin çocuklara etkisi konusunda 6 yaşından küçük çocukların bulundukları yerdeki hava koşullarına göre, güneşin dik geldiği 10.00-16.00 saatlerinde kesinlikle dışarı çıkarılmaması gerektiğini vurguluyor. Güneş banyosu yaptıracağınız ilk gün beş dakikayla başlamalı, 30 dakikayı kesinlikle aşmamalısınız. Aynı zamanda güneşin çocuklara etkisini azaltmak için güneşe çıkarılmadan önce mutlaka koruyucu krem ve şapka kullanılması gerekmektedir.
6 yaşından büyük çocukları, yaz mevsiminde 45 dakikayı geçmeyecek şekilde güneşte tutabilirsiniz. Ancak aşırıya kaçmamaya mutlaka özen göstermelisiniz.
Güneşin çocuklar üzerindeki faydaları
- Güneş, doğal bir D vitamini kaynağı olduğundan çocuklar için büyük bir öneme sahiptir. İlk 12 ay, çocukların kemik gelişimi için ihtiyaç duyulan D vitamini güneş ışınları sayesinde vücutta sentezlenir. Bağışıklık sistemi için gerekli olan D vitamini, yaşamın ilk yıllarında sağlıklı gelişimin anahtarıdır.
- Güneş ışınları mutluluk hormonu olarak da bilinen serotoninin üretimini hızlandırır ve çocuklar üzerinde olumlu etkiler yaratır. Ayrıca uyku kalitesini artırarak, çocukların daha iyi ve kaliteli uyumasını sağlar.
- Güçlü ve sağlıklı kemik yapısına sahip olabilmek için güneş ışığı gereklidir. Vücutta üretilen D vitamini kalsiyum emilimini uyararak, kemiklerin güçlenmesini sağlar.
- Metabolizmayı hızlandırarak, çocukların sağlıklı kilosunu koruma altına alır.
- Çocukların büyüme ve gelişmesinde doğrudan bir etkiye sahiptir.
Güneşin çocuklar üzerindeki zararları
- Güneşin çocuklar üzerinde faydaları saymakla bitmez ancak faydası olduğu kadar önemli zararları da olabilmektedir. Güneşin çocuklara etkisi arasında yoğun şekilde ultraviyole ışınlarına maruz kalan çocuklarda güneş yanıkları görülmesi olumsuz bir etkidir. Bu da yetişkin dönemdeki cilt kanseri gelişiminin en önemli faktörü olarak görülür.
- Güneşe fazla maruz kalmak, ciltte lekelenmelere, çil ve benlerin artmasına neden olabilir.
- Bağışıklık sisteminin zayıflamasına, cildin yaşlanmasına ve katarakta yol açabilir.
- DNA moleküllerine ciddi zararlar verebilir.
- Ciltte ince ve kalın çizgilenmeye, kuruluğa, cilt renginin bozulmasına, deri esnekliğinin azalmasına neden olabilir.

Çocukları güneşin zararlarından korumanın yolları
- Güneşten koruma yöntemlerinin en başında ebeveynlerin bilinçli olması geliyor. Belli bir yaşa kadar kendilerini koruyamayan çocuklar için anne ve babalar güneşin zararlı etkilerini iyi bilmeli, korunma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Hangi güneş koruyucu ürünün kullanılması gerektiği, çocuğu hangi saatlerde ve ne kadar süreyle çıkarmak gerektiği iyi bilinmelidir.
- 11.00-15.00 saatleri arasında küçük çocuklar kesinlikle güneşe çıkartılmamalıdır. Bu saatlerin mümkün oldukça kapalı alanlarda geçirilmesi önemlidir.
- Altı aydan küçük bebekler direkt olarak güneş ışınlarına maruz kalmamalıdır. Henüz hareketli olmamaları nedeniyle, güneşten koruyan ve renk veren pigment hücrelerinin yetersiz olması durumunda güneş çarpması ve güneş yanıkları meydana gelebilir. Yaşı daha büyük çocuklarda ise kar, beton, su ve kum gibi yüzeyler güneş ışığını yansıtmaları nedeniyle güneş yanığı riski taşımaktadır. Bu nedenle güneşin tepede olduğu saatlerde çocuğunuzun dışarıda olmamasına özen göstermelisiniz.
- Giysiler de güneşten korunma yöntemlerinden birisidir. Pamuklu kumaştan üretilmiş, sık dokunmuş, açık renkli giysiler tercih ederek, çocuğunuzu güneşin zararlı ışınlarından koruyabilirsiniz. Buna ek olarak, geniş kenarlı şapkalar da önemli bir korunma faktörüdür.
- Mutlaka çocuğunuzun yaşına uygun güneş kremi kullanmayı da ihmal etmemelisiniz.
Çocuklarda güneş sonrası bakım
Çocuğunuzun güneşe maruz kalan cildini hızlıca rahatlatacak, yeniden yapılandırmasını sağlayacak, nemlendirecek ve ferahlamasına yardımcı olacak nemlendirici ürünler kullanabilirsiniz.
Güneşe çıkan çocuklar nasıl beslenmeli?
Çocuklar, güneşli havalarda terden dolayı aşırı sıvı kaybedebilir. Bu dönemde çocuklara bol bol su içirilmeli aynı zamanda özellikle ayran, yoğurt ve taze sıkılmış meyve suları gibi sulu gıdalar verilmelidir. Aşırı baharatlı, tuzlu ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı, konserve yiyecekler, hazır gıdalar ve kızartmalar yerine taze sebze ve meyve yedirilmelidir.
GRATİS ÖNERİYOR…
Himalaya Baby Bitkisel İçerikli Bebek Bakım Yağı
Yılın Seçilmiş Ürünü, Himalaya Baby Bitkisel İçerikli Bebek Yağı içeriğindeki E vitamini ile bebeğinizin cildini besler!
Benri Sun Çocuk Güneş Koruyucu Roll-On
Hassas ciltler için özel geliştirilmiş formüllüyle 24 saat nemlendirme sağlar. Kokusuz ve suya dayanıklı özellikli Benri Sun Çocuk Güneş Koruyucu Roll-On, E vitamini içerir, yüksek koruma sağlar ve dermatolojik olarak test edilmiştir.
Bunları Biliyor muydunuz?
BENRİ çocuk güneş bakım ürünleri;
- Paraben içermez.
- Suya Dayanıklıdır.
- SPF 50- yüksek korumaya sahiptir.
- Hassas çocuk ciltleri için özel olarak geliştirilmiştir.
- Nemlendirme özelliği ile tam koruma ve bakım sağlar.
Süper…