Yükleniyor
Bebeğin ilk adımları

Minik bebeğinizin ilk adımlarına hazır mısınız?

Her anne baba için bebeğiyle ilgili birbirinden güzel anlar yaşatan evreler vardır. Bu evrelerin başında şüphesiz ki bebeğin ilk adımları gelmektedir.

Emeklemeden sonra atılan ilk adım, yeni bir dönemin başlangıcıdır. Yürümeye başlayan bir bebeğin artık ilk hedefi daha çok yürümek ve koşmaktır. Bebek için heyecanlı olan bu gelişme, anne ve babalar için de bol tempolu günlerin başlangıcı olacaktır.

12 ila 18 aylık dönemler arası genel olarak bebeklerin ilk adımlarını atacakları dönemlerdir. Bu aylardan önce veya sonra da bebeklerin ilk adımlarını attığı görülebilmektedir. Her bebeğin gelişim evresi birbirinden farklı olduğu için, bebeklerde ilk adım evresi de farklılık gösterebilmektedir. Henüz emekleyen ve yürümeye çabalayan bebeğinize yürüme alıştırmaları yapmanız mümkün. Öncelikle bebeğinizi iki elinden tutarak ilk minik adımlarını birlikte atın. Bu, bebeğinizin adım atma konusunda daha cesaretli ve istekli olmasını sağlayacaktır. Yürümeyle birlikte bebeğiniz, konuşma, kişileri ve kendini tanıma, öğrenme gibi pek çok gelişim sürecine de atım atar. Yürümeye başlayan bebeklerin kilo değişimleriyle birlikte bağırsak hareketleri de farklılaşmaya başlar. Daha hareketli olan bebek, fazla enerji harcayacağından kilo kontrolünü de sağlar. Ancak bu durum yeme durumunun değişmesine ve daha çok yeme isteğine de neden olabilir. Bu konuda endişeleriniz varsa, bir pediatri uzmanı veya diyetisyenle görüşebilir, endişelerinizi paylaşabilir, neler yapacağınızı öğrenebilirsiniz.

Yürümeye başlayan bebeğin ilk adımları ile görülen beceriler; dengede durma ve tırmanma gibi fiziksel aktivitelerdir. Ayaklarının üzerinde rahatça durabildiğini fark ettiği andan itibaren çevresini de keşfetme yolculuğuna çıkar ve evin her yerini merakla inceler. Ancak bu durum bazen ev içi kazanların oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle güvenlik amacıyla ev içinde yeni düzenlemeler yapmanız gerekir. Havuzu olan bahçeli bir evde alınacak ilk güvenlik önlemi, havuzun etrafını korkuluklarla çevirmek ve kullanılmadığı zamanlarda havuzun üzerini koruyucu bir brandayla kapatmaktır. Bunun yanı sıra merdivenli evlerde, bebeğinizin tek başına merdivenlerden aşağıya inmesini önlemek için merdivenin tepesine minik bir kapı yaptırabilirsiniz. Bebeğiniz yürümeyle eş zamanlı tırmanma becerisini de geliştirdiğinden tehlikeli eşyaları, kesici ve delici gibi bebekler için son derece tehlikeli olan aletleri onun ulaşamayacağı yerlere koymalısınız.

Tüm bunlara ek olarak, bebeğinizin yürümeye başlamasıyla onu bol bol parka götürebilir, birlikte minik yürüyüşler yapabilirsiniz.

Cevap yaz