
- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 17 Şubat 2018
5 Adımda Hamileliğe Hazırlık
Hamile kalmaya karar vermek, beraberinde yaşam tarzı ve günlük rutini değiştirmek anlamına da gelir. Hamile kalmak, rahat bir hamilelik geçirmek ve bebeğinizin sağlıklı olması için hamileliğe hazırlık önemlidir. Sizler için 5 adımda hamilelik öncesi dikkat edilmesi gerekenleri derledik.
1. Folik Asit
Folik asit nöral tüp defekti (NTD) adı verilen beyin ve omurilik anomalilerinin riskini yüksek oranda azaltan bir B grubu vitaminidir. NTD, hamileliğin fark edilemeyeceği kadar erken evrede ortaya çıktığı için takviyesine hamilelikten en az 1 ay önce başlamak ve birinci trimester olarak adlandırılan hamileliğin ilk 3 ayı boyunca devam etmek çok önemlidir. Hamileliğe hazırlık döneminde günde standart olarak 0,4 miligram almak yeterlidir. Beden kitle endeksi, geçirdiğiniz veya genetik hastalıklar, ikiz hamileliği durumu ve önceki doğumlarınıza bağlı olarak günlük dozu değişebilir. Bu gibi durumlarda doktorunuza danışmanız önemlidir.
Folik asit takviyenizi tek başına değil multivitamin şeklinde alıyorsanız içindeki A vitamini seviyesine de dikkat etmelisiniz. Gereğinden fazla alınan A vitamini çeşitleri farklı doğum komplikasyonlarına neden olabilir.
2. Sigara ve Alkol
Siz veya eşiniz sigara kullanıyorsanız hamileliğe hazırlık sürecinde artık tamamen bırakmalısınız. Sigara kullanımı annelerde düşük, erken doğum ve bebekte yetersiz doğum kilosuna sebep oluyor. Aynı zamanda hem anne hem baba için doğurganlık oranını düşürüyor, babada sperm sayısını azaltıyor.
Alkolün çok az kullanımı henüz hamileliğin kesinleşmediği en erken dönemde tolere edilebiliyor olsa bile, uzmanlar hamilelik süresince tüketilmemesini tavsiye ediyor. Yapılan araştırmalar henüz en ufak miktarın dahi bebek ve hamilelik sürecindeki anneye verebileceği zararı netleştirmiş değil, bu durumda alkol tüketimini tamamen durdurmak risksiz bir yaklaşım olarak görülüyor.
Günlük hayatınızdaki bu tip sağlıksız alışkanlıklardan bir anda vazgeçmek zor. Ancak ileride bu alışkanlıklarınızdan dolayı bir aile olarak yaşayabileceğiniz sıkıntılara karşı şimdiden önlem almak için çevrenizden veya bir uzmandan yardım isteyebilirsiniz.
3.Beslenme
a) Dengeli beslenme
Aynı sağlıksız alışkanlıklar gibi, hamileliğe hazırlık sürecinde beslenme şeklinizin bebeğe etkisi siz henüz hamile kalmadan başlar. Hamilelik öncesi tüketilen doğru besinler hamile kalmanıza yardımcı olduğu kadar, döllenmeden itibaren bebeğinize de fayda sağlar.
Sebze, meyve ve tahıllar ile protein, kalsiyum, demir, C vitamini ve folik asit kaynağı besinler günlük olarak tüketilmelidir. Sağlıksız kalori kaynakları, pirinç, hamur işi, çiğ et ve şekeri hayatınızdan çıkaramıyorsanız en az seviyede tüketilmelidir. Baba adayının beslenme düzeni de anne adayınınki kadar önemlidir, dolayısıyla eşinizin beslenme alışkanlığında yapacağı benzer değişiklikler hamilelik şansını artıracak, bebeğinizin karnınızdaki serüvenine sağlam bir başlangıç yapmasına imkan tanıyacaktır.
b) Kilo kontrolü
Beden kitle endeksi normal seviye sayılan 18.5-24.9 aralığının altında ya da üstünde kalan anne adaylarının hamile kalma şansı, normal aralıktaki adaylara göre daha düşüktür. Hamilelik öncesi sağlıklı kiloya ulaşmak, hamilelik sürecine hazırlıklı başlamak demektir. Kilo fazlalığı veya eksikliğinin hamilelik boyunca ve bebeğin doğumunda zorluklara yol açma ihtimali yüksektir. Kişiye özel hazırlanmış doğru beslenme yöntemiyle kilo kontrolü sağlamanız istenmeyen durumların riskini azaltacaktır.
c) Balık
Doğal omega-3, protein ve D vitamini kaynağı olan balığı tüketmek bebeğinizin beyin ve göz gelişimini olumlu etkiler. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta bazı balıkların aynı zamanda cıva da içerdiğidir. Uzmanlar hamileliğe hazırlık sürecinde ve sırasınca anne adaylarına cıva ile diğer ağır metalleri bulunduran deniz ürünü ve balıklar yerine somon, uskumru, ton balığı (tercihen konserve yerine taze), sardalya, yüzey balıkları gibi çeşitlerden yemelerini tavsiye ediyor. Haftada en fazla 2 porsiyon doğru balık tüketimi yeterli oluyor. Balık tercih etmiyorsanız omega-3 takviyesine başvurabilirsiniz. Ancak aynı miktarda fayda görememe ihtimalinizin de bulunduğunu unutmayın.
d) Kafein
Kafeinin hamilelik öncesinde ve sonrasında hangi miktarda tüketilmesinin sakıncalı olduğu üzerine bir fikir birliği henüz yok; tek ortak uzman görüşüyse miktarın mümkün olduğunca azaltılması gerektiği yönünde. Fazla kafeinin düşük ve tüp bebek tedavilerinde başarı şansının azalmasına sebep olduğu düşünülüyor. Kendinizi günde 200 miligramdan az kahve ve çay tüketimine alıştırmanız ve kafein ihtiyacınızı şekerli içeceklerden yana kullanmamanız tavsiye ediliyor.
4.Ağız ve Diş Sağlığı
Hamilelik süresince değişmeye meyilli beslenme alışkanlıklarınız, tatlı veya aşırı meyve tüketiminden yana olduğunda sizi diş eti hastalıkları ve çürüklere karşı savunmasız hale getirir. Yaşayacağınız hormonal değişiklikler de vücudunuzun bahsi geçen ağız sağlığı sorunlarına normalden fazla tepki vermesine sebep olur. Hamileliğe hazırlık süreci içinde olduğunuz sürede diş hekiminizi ziyaret ederek kontrol yaptırmanız ve hekiminizin tavsiyelerine düzenli uymanız hamilelikte ağız sağlığı tehdidini azaltacaktır. Konuyla ilgili detaylı bilgi için Dr. Özgür Baydemir’in Anneyiz için hazırladığı Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı yazısını okuyabilirsiniz.
5. Doğru zamanlama – yumurtlama
Hamile kalmak için işinizi şansa bırakmak istemiyorsanız yumurtlama dönemlerinizi izlemeniz size yardımcı olacaktır. Yumurtanın olgunlaştığı gün (yumurtanın fallop borusuna ilerlemesi) ile öncesindeki 4 gün, yumurtlama dönemi olarak anılır. Adet kanaması döngünüze göre kanamanızın gerçekleşeceği günden itibaren 14 gün geriye sayarak yumurtanın olgunlaşıp hazır hale geldiği tarihi hesaplayabilirsiniz. Bir diğer seçenek olarak belirtileri (akıntı, vücut ısısı gibi) takip etmek de emin olmanızı sağlayacak olan bir başka yöntemdir. Yumurtanın döllenmeye uygun olduğu gün ve iki gün öncesi, birleşme için tavsiye edilen günlerdir. Takviminizi takip edememeniz durumunda da iki kanamanızın ortasında kalan iki hafta içinde en az 3 defa birleşmeyle şansınızı deneyebilirsiniz.