Yükleniyor
BLW Yöntemi ile ek gıdaya geçiş

BLW Yöntemi ile ek gıdaya geçiş

Son zamanlarda adını sıkça duyduğunuz, adına kitaplar yazılan Baby Led Weaning ya da kısaca BLW yöntemi, yeme düzeninin kontrolünü tamamen bebeğe bırakan ve katı gıdalara dayanan ek gıdaya geçiş sürecidir. Ek gıdaya geçişte BLW yöntemini uygulayan aileler, yöntemin çok faydalı olduğu konusunda hemfikirler.

Baby Led Weaning (BLW) nedir? Türkçe karşılığı “bebeğin kendi kendini sütten kesmesi” anlamına gelir, içeriğiyse bundan daha fazlasıdır. BLW, bebeğinizin sütten kesildikten sonra geleneksel olarak verilen püre haline getirilmiş gıdayı atlayıp katı gıdaya geçerek ailenin masada yediği yemeğe katılma sürecidir.

Burada bahsi geçen katı gıdalar elbette biz yetişkinlere uygun sertlikteki yiyeceklerden değil, püre haline getirilmemiş ancak bebeğin damağıyla ezmeye veya ilerleyen zamanlarda dişiyle kemirmeye uygun şekilde pişirilerek yumuşatılmış yiyeceklerden oluşuyor.

Yöntemin bir diğer önemli özelliği de bebeklerin yemek yerken yetişkinlerden yardım almaması, aksine önüne konan yemeği kendi başına yemeye çalışmasıdır. Bebekler verdiğiniz yiyecekleri elleriyle, elleri geliştikçe de plastik çatal ve kaşıkla kendileri yerler.

BLW yöntemi nasıl uygulanır?

Bu dönemde dikkat edilmesi gereken eğer ek gıdaya geçiş altıncı ay civarında başlandıysa çocuğunuzun henüz damağı yeterince gelişmediği için seçilen yiyeceklerin ağzında ezmesi kolay hale gelene kadar pişirilmeniz gerektiğidir. Ek gıdaya geçiş menüsü şu şekilde hazırlanabilir. Başlangıçta haşlanmış sebzeler, çok yumuşak meyveler; ilerleyen zamanlarda kemirebileceği et, muz, salatalık, kereviz sapı gibi daha sert yiyeceklere; çatal ve kaşık kullanmaya başladığında da sebzeyle hazırlanmış çorbalar, pirinçli yemekler, evde pişen yumuşak yemeklere doğru verdiğiniz yiyecekleri çeşitlendirebilirsiniz. Yiyeceklerin yaşına uygun olması kadar, besleyici ve tuzsuz olması da önemlidir.

Bebeğiniz BLW yöntemi ile tanıştığı zamanlarda henüz parmaklarıyla kıstırarak kavramaya yeni başlamıştır. Haliyle yiyeceği yakalayıp ağzına götürmek yerine yiyeceklerle oyun oynamak isteyebilir, elleriyle ezebilir veya yemek yerine emebilir. Yemeyi tam olarak öğrenene kadar kendisine yardımcı olacak şekilleri tercih edebilirsiniz. Örneğin tek bir patates kızartmasını gözünüzün önüne getirin; bu şeklinde kesilmiş veya brokoli gibi kendinden sapı olan yiyecekleri eliyle kavraması ve ağzına götürmesi daha kolaydır.

BLW yöntemi bebek için altıncı aydan itibaren uygundur. Bu tabi ki anne sütünü tamamen bırakıp katı gıdaya geçmeniz gerektiği anlamına gelmez. İdeal olarak en erken sütten kesilme (sütün daha erken kesilmediği varsayarsak) altıncı ay olsa da, süt geldiği sürece iki seneye kadar devam edilmesi uygundur. Uzmanların tavsiyesi mümkün olduğunca uzun süre bebeğin anne sütüyle beslenmesidir. Altıncı aydan itibaren anne sütünü kesmeden bebeğinizi yumuşak yiyeceklerle tanıştırarak nasıl davrandığını izleyebilirsiniz. Bebeğiniz hazır hissettiğinde bu ek gıda yiyeceklere kendiliğinden yönelecektir. Böylece anne sütüyle birlikte katı gıdayla beslenmeye de başlayabilir. Katı yiyeceklere alıştıkça kendisi sizi de yönlendirecek ve sütten kesileceği zamanı bilecektir.

Birçok aile BLW yöntemini aslında farkında olmadan uyguluyor. Bebeğiniz sofrayı paylaştığı aile bireylerini taklit ederek eliyle diğer tabaklardan yiyecek alıp ağzına götürebiliyor ve tüketiyorsa, yiyeceğin ne olduğunu ve onunla ne yapması gerektiğini biliyor demektir.

Faydaları ve zararları nelerdir?

BLW yöntemini uygulayan aileler, sürecin bebeklerine sağladığı faydalar konusunda ısrarcılar. Öncelikli sebepleri, bebeklerinin çoğu faydalı yemeği ayırt etmeden yemesi ve ailenin üzerindeki yeme alışkanlığı endişesini yıkmalarıdır. Edindikleri yeni yeme alışkanlıkları bebekleri sağlıklı beslenmeye yöneltir, böylece çocuk yaşta görülebilen fazla kilodan kaynaklı obeziteden korunarak büyürler. Aynı zamanda bebeklerin el-göz koordinasyonu gelişir ve farklı yemeklerle birlikte farklı şekilleri öğrenirler.

Öte yandan BWL yönetimi için bütün ailelerin ortak fikirde olduğu dezavantajıysa, sürecin dağınıklığı ve yemek israfı. Yemeğin çoğunun dökülmesi, saçılması ve yenemeyecek hale gelmesi nedeniyle öğünden çocuğun yemekten aldığı besin değerinin azalması olarak ifade edilebilir.

Bebeğinizin bu yöntemle beslenirken boğulmasından endişe duymanız anlaşılabilir bir durum. Ek gıdaya geçişte BWL yöntemi uygulayan aileler bebeğin ağız içi gelişiminin yemeği geri çıkarmasının mümkün olduğunu söylüyor ve dik oturduğu sürece emniyette olduğunu belirtiyor. Bebeğinizin yiyeceği miktarın kendi kontrolünde olması ve lokmasını yutmaya hazır olduğunda ağzının gerisine itmesi boğulma riskinin az olduğunu gösterse de 12 aylık olmadan önce özellikle köfte, et gibi çiğneme gerektiren yiyeceklerden uzak durmanız ve vermemeniz önemli. Damağıyla ezebileceği ve çiğneyebileceği yiyecekler dışındaki katı yiyecekleri de daha ileriki yaşlara saklamalısınız.

Öğürme refleksi boğulmayla karıştırılabilir ancak farklıdır ve bebeğinizin BLW yöntemi ile beslenme şeklini bırakması gerektiği anlamına gelmemektedir. Bebeğiniz yutmaya alışana kadar öğürme görülebilir ve sürecin bir parçasıdır.

Bebeğinize her ne kadar güvenseniz de kendi kendine yerken onun yanından ayrılmamalısınız. Siz her türlü önleminizi almalı ve ihtiyaç anında nasıl ilk yardım uygulayabileceğinizi bilmelisiniz.

Cevap yaz