
- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 15 Mart 2018
Su oyunları ve faydaları
Yaz ya da kış fark etmeksizin her çocuğun suyla oynamayı sevdiği bir gerçek. Havuz veya su birikintisi ayrımı yapmadan çocuklara ilginç gelen ve keşfetmek istedikleri bu oyunu oynarken çok keyif alıyorlar. Peki bu eğlencenin aslında çocuk gelişimi için de faydalı olduğunu biliyor musunuz?
1- Motor becerileri
Bebekler ve küçük çocuklar akan bir suyu ya da suda yüzen bir oyuncağı yakalamaya çalıştıkça kavrama, tutma, iki parmağıyla kıstırma gibi el ve parmak hareketlerini, kaplara su doldurup boşalttıkça el-göz koordinasyonunu geliştirirler. Suyun içinde farklı dokuları ve sıcaklıkları tecrübe etmeleri de önemli bir duyusal deneyimdir.
2- Denge ve Kuvvet
Çocuklar suyun içindeyken sadece etrafa su sıçratıyor gibi görünüyor olsa da, suda oynanan oyunlar denge ve kuvvetini artırmaya yardımcı olur. İçi su dolu kovaları taşıyan ve boşaltan çocukların büyük kas grupları güçlenir. Suyun direnci yüzme, oyun, zıplama gibi suyun içinde yapılan aktiviteleri birer güç antrenmanına çevirir.

3- İletişim ve Sosyalleşme
Kısıtlı alan içinde ve sınırlı sayıda malzeme seçenekleriyle oynamak, çocuklara birbirleriyle paylaşmayı ve birlikte çalışmayı öğretir. Su oyunları, ortak mekanların içinde çocukların hem kişisel hem de sosyal gelişimlerine fayda sağlarken, birlikte oynayan çocukların iletişime geçmesine fırsat verir. Aynı şekilde oyun sırasında siz de çocuğunuzla iletişime geçerek ona yeni kelimeler öğretebilir, düşünmesini sağlayabilir, hafızasını kullanmaya ve fikir geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz.
4- Öğrenme
Su çocukların fiziksel deney ve gözlem yoluyla öğrenmesi için pek çok olanak sunar. Çocuğunuz kum, taş, sabun, boya gibi katı maddeleri suyla karıştırarak yeni keşiflerde bulunabilir. Deniz, göl ve su birikintilerinde balık, kurbağa, yosun gibi çeşitli deniz canlılarını gözlemleyebilir. Hatta oyun sırasında oyuncak kovasına doldurduğu suyla dolu, boş, yarım gibi ölçü kavramlarıyla tanışabilir. Suyun üzerindeki kağıttan bir geminin, bir dal parçasının yüzdüğünü veya battığını görerek merakını neden ve nasıl sorularının cevaplarını aramaya yönlendirebilir.
5- Canlanma
Suyla oynamak küçük çocukların sakinleşmelerine ve canlanmalarına yardımcı olur. Su sıçratmak, sürekli hareket halinde olmak ve yüzmek biriken enerjilerini atarak rahatlamalarını sağlar. Kapları doldurup boşaltma, ellerini suda gezdirme gibi sakin ve tekrarlamalı oyunlar, aynı bir kitaba veya boya yapmaya dalması gibi, çocukları gevşetir ve rahatlatır.
6- Yaratıcılık ve hayal gücü
Su oyunları ile oynarken ailelerin çocuklarına katılması ve iletişim kurması, çocukların düşünsel becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Bu şekilde çocukların yaratıcılıkları ve hayal güçleri de gelişir ve genişler. Oyun esnasında oynadığı oyuncak ve materyalleri çeşitlendirmek, yeni oyun fikirlerini ve yaratıcılığını tetikleyecektir. Sabunla suyu karıştırarak köpükler yaparken arabaları, bebekleri, boş plastik şişeleri ve kağıt gibi birçok malzemeyi birleştirerek kendi oyun hikayesini de oluşturabilir.

Dikkat edilmesi gerekenler
- Çocuklar evde veya dışarıda, suyun içinde ve yanında yalnız bırakılmamalı ve göz önünde bulundurulmalıdır.
- İstenmeyen bir durumla karşılaşıldığında ilkyardım bilgisine sahip olmak ilk müdahaleyi yapmanız konusunda yardımcı olacaktır.
- Üstü branda ile kapatılmış havuzların tamamen açık olduğundan emin olunmalıdır. Kapalı olması durumunda brandanın üzerine çıkmasına izin verilmemelidir.
- Havuzların etrafı kaygan olabileceğinden dolayı koşmasına ve arkadaşlarını suya itmesine izin verilmemelidir.
- Su oyunları esnasında yüzmesi için kullanılan kolluk, simit ve yüzme aletleri tek başlarına güvenlik için yeterli değildir. Bebek, suyun içinde en fazla ebeveynin kol mesafesi uzağında olmalıdır.