
- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 1 Mayıs 2018
Türkiye’de çocuklar sokağa çıkmıyor
10 farklı ülkede 12 binden fazla ebeveyn ile yapılan araştırmaya göre çocuklar sokakta bir saatten daha az zaman geçiriyor.
30 yaş üstü insanların birçoğu eski zamanları mutlulukla hatırlar. Onlardan “nerde o eski zamanlar” sözlerini duymayanımız kalmamıştır. Çocukken sokaklarda oynamanın verdiği keyfi hiçbir şeye değişmezdik. Anne-babamız her eve çağırdığında “beş dakika daha” diyerek onları ikna etmeye çalışırdık. İp atlama, sek sek, saklambaç, köşe kapmaca, yakan top vb. birçok oyun, sokakta olma keyfini bize doyasıya yaşatırdı. Yeni arkadaşlıklar kurar, sosyalleşmeyi yüz yüze ve oyunlar sayesinde gerçekleştirirdik. Günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle artık sokaklarda çocuk sesleri duyulmaz oldu. Çocuklar telefon, tablet ve bilgisayar ekranlarına hapsolarak, dijital ortamda sosyalleşmeye başladıkları için artık onları dışarı çıkarmak veya parka götürmek yetmiyor. Peki, durum gerçekten bu kadar trajik mi? Yapılan araştırmalar günümüzde çocukların sokakla ilişkisini ortaya koyuyor.
2016 yılında 10 ülkede 12.000 ebeveynle yapılan bir araştırmaya göre çocukların yüzde 56’sı günde ortalama bir saatten az, yüzde 19’u ise otuz dakikadan daha az açık alanlarda oyun oynuyor. Türkiye’de bir saatten az sokakta kalma oranı ise yüzde 61’e kadar çıkıyor.
Türkiye’de ilköğretim öğrencilerinin aktivite düzeylerini ölçen çalışmaya göre kızların yüzde 85’i, erkeklerin ise yüzde 94’ü önerilen günlük adım sayısını geçemiyor. Çocuklar sadece okul günlerinde değil, hafta sonlarını da hareketsiz bir şekilde geçiriyor. Okul dışındaki günlerde atılan adım sayısı yüzde 15 daha az.
Türkiye’de yaklaşık her yedi çocuktan biri dışarıda hiç oyun oynamıyor. Ebeveynlerin yüzde 70’i çocuklarının dışarıda oynaması için yeterli fırsata sahip olmadığına, yüzde 94’ü bu fırsata sahip olmayan çocukların öğrenme güçlüğü yaşayacağına inanıyor.
Her iki ebeveynlerden birisi çocuklarıyla açık havada oyun oynamak için yeterli zamanı olmadığını söylerken, Türkiye’deki ebeveynlerin yüzde 57’si çocuklarının kendi dönemlerine kıyasla daha az oyun oynama fırsatına sahip olduklarını söylüyor. Ayrıca ebeveynlerin yüzde 59’u çocuklarının açık ve kapalı alanlardaki oyunlarında daha dengeli olmasını istiyor.