- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 17 Mart 2018
Ebeveyn yardımıyla hayal gücü gelişimi
İki yaşına gelen çocuğunuzun hayal gücü sizin de fark etmeye başlayacağınız gibi konuşma (ya da mırıldanma) yetisiyle birlikte gelişiyor ve büyüyor. Artık onun hayalinde yarattığı dünyayı daha yakından tanıyabileceksiniz. Sizin de katkılarınızla çocuğunuzun hayal gücü genişlerken, birçok becerisi de gelişebilir.
Fark edeceğiniz gibi çocuğunuzun iki yaşına gelmeden önce oynadığı oyun şekli değişmeye başlıyor; artık yaratıcılığı, soyut düşünme şekliyle birlikte geliştikçe evinizdeki bir koltuk arabaya, tabağındaki yiyeceklerse hayvanlara dönüşüyor. Yaşı ilerledikçe bu yeni oyun tarzı gelişecek ve daha da gösterişli hale gelecek.
Aktif çalışan hayal gücü çocuğunuzun kişisel gelişimine tahmininizden daha faydalıdır. Çocuğunuzun hayal gücü kendiliğinden gelişiyor olsa da sizin yardımınızla daha da ileriye gidebilir. Yaratıcı gelişiminin her aşamasında onu dinleyebilir ve yeni seslerle, duyularla, görüntülerle tanıştırabilirsiniz; böylece çocuğunuzun zihnini daha da büyük bir dünyaya açılır. Ayrıca bu şekilde sizin de hayal gücünüz ve yaratıcılığınız çocuğunuzunkiyle birlikte kuvvetlenecektir.
Hayal gücünü nasıl tetikleyebilirsiniz?
Çocuğunuza hayal gücünü geliştirecek kitaplar okumak, resimli kitapları incelemek, hikayeleri ve masalları keşfetmek çocuğunuzun hayal dünyasını beslerken, hem dil gelişimine hem de sözcük ve görüntü dağarcığına katkı sağlayacaktır. Siz de zaman içinde çocuğunuzun kullandığı kelime çeşitliliğinin arttığını fark edeceksiniz. Kendisine okuduğunuz hikayeyi daha eğitici kılmak için görüntülerdeki karakterler, taşıtlar, rüzgar, zil ve daha birçok nesne için seslendirme yapabilir, karakterler ve olay örgüsü hakkında konuşabilirsiniz.
Kendi çocukluğunuzda aile büyüklerinizden dinlediğiniz ilginç hikayeleri hala hatırlıyor musunuz? Bazen siz de kitapları kenara koyup ona kendi ürettiğiniz hikayeleri anlatabilirsiniz. Tanıdığı karakterler, sevdiği hayvanlar, elinden düşürmediği eşyaları da katarak anlattığınızda hikayeler onun fazlasıyla ilgi çekecektir. Birlikte hikaye uydurmak da çocuğunuzun hayal gücü için kitap okumak kadar faydalıdır. Evde, dışarıda veya yolculukta, nerede ve ne zaman isterseniz gerçekleştirebileceğiniz bu aktivite yaratıcı düşünme ve olasılık algısı sunarken, basit karakter ve hikaye örgüsü yaratmayı da öğretir. Çocuğunuzu hikayenin ana karakteri olarak kullanmak benlik duygusunu genişletebilir. Bu şekilde zaman içinde kendi hikayelerini ve maceralarını baştan sonra kurgulayabilir.
Rol yapmaya ve çocuğunuzun kendini, çevresindekileri, hayvanları, eşyaları ve durumları olduklarından farklı hayal etmesine dayalı yaratıcı oyunlar, öğrendiklerini uygulamasına ve olayları kendi istediği doğrultuda yönlendirmesine izin verir. Yapılan araştırmalar bu tip oyunların çocuğunuzun zeka gelişimini olumlu etkilediğini, alışkın olmadığı durumlarda karar alma ve uygulama mekanizmasını geliştirdiğini ve yaşı ilerlediğinde daha iyi bir problem çözücü haline geldiğini gösteriyor. Bu oyunları diğer çocuklarla birlikte oynamak sadece kendi hayal gücünü geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda sosyalleşerek gerçek hayatta paylaşmayı, etrafıyla iletişim kurmayı ve fikir ayrılıkları yaşandığında uzlaşmayı öğrenir.
Çocuğunuzun içindeki sanatçıya hitap ederek de yaratıcılığını ve hayal gücünü tetikleyebilirsiniz. Birlikte müzik dinleyerek şarkılara eşlik edebilir, dans edebilir, oyuncak enstrümanlarını çalabilirsiniz. Tencere, plastik kaplar, tahta kaşıklar ve evdeki diğer eşyalarla farklı enstrümanlar oluşturabilir, kendi müzik grubunuzu bile kurabilirsiniz. Resim yaptığında kendisinden çizdiklerini anlatmasını isteyebilirsiniz, belki sizin için bir hikaye bile oluşturabilir.