- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 22 Mayıs 2018
Çocuklarda yaşa göre oyuncak seçimi
Çocuk gelişiminin en önemli parçası olan oyun, yalnızca eğlenmek için değil, fiziksel, zihinsel ve psikolojik gelişim için yararlıdır. Çocuğunuzu oynadığı oyuncaktan maksimum fayda sağlaması için yaşa göre oyuncak seçimi önem kazanır.
Oyunlar çocukların hayal güçlerini geliştirirken bir yandan da duygu dünyalarını yansıtmalarını sağlar. Aynı zamanda fiziksel, zihinsel ve psikolojik olarak da gelişimlerine olumlu etkileri olur. Bu nedenle oyunlar çocukların hayatında önemli bir yer tutar.
Oyuncak Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Oyuncak seçiminde dikkat edilmesi gereken ilk husus, oyuncağın çocuğun yaşına, gereksinimlerine, yeteneklerine ve gelişimine uygun ve kullanışlı olmasıdır.
- Güvenilir marka oyuncakları tercih etmeli, oyuncakların üzerinde güvenlik açıklamaları olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Güvenlik açıklamaları oyuncaklar hakkında önemli detaylar verir ve bu nedenle gereklidir.
- Oyuncak yapımında kullanılan boyanın, çocuklara uygun olup olmadığını kontrol edin. Zehirli boyalarla boyanmış oyuncaklar, çocukların sağlığı için ciddi tehditler oluşturabilir.
- Oyuncağın üretici firmanın markasını veya adını taşıyıp taşımadığını kontrol edin.
- Oyuncağın kolay temizlenebilir ve sağlam olduğundan emin olun.
- Kordonlu, uzun ipli ve kurdeleli oyuncakların küçük çocuklar için tehlikeli olabileceğini unutmayın.
- Rahatlıkla tutulabilen oyuncak seçmeye özen gösterin.
- Çocuğunuzun boğazından geçemeyecek kadar büyük olan oyuncakları tercih edin.
- Oyuncağın içinde sert veya sivri maddeler ile metal parçacıklar olup olmadığını kontrol edin.
- Boya kalemi seçiminde mutlaka çocuklara uygun olanları tercih edin.
- Güvenilir oyuncak mağazalarının dışında herhangi bir yerden oyuncak almamaya özen gösterin.
- Pilli oyuncaklarda pilin konulan yerin emniyetli ve kilitli olduğundan emin olun.
- Oyuncaklara yapıştırılmış olan etiketleri ve takılı olan plastik kordonları mutlaka çıkarın.
Yaşa Göre Oyuncak Seçimi
1-4 Ay: Yenidoğan bebeklerin ilk oyuncağı bedenleridir. Elleri ve ayaklarıyla oynamayı, onları ağzına götürmeyi çok severler. Ses, renk ve şekillere karşı duyarlı olan bebeğiniz için yatak üzerine asılabilen, ses çıkaran ve canlı renkleri olan oyuncaklar ile renkli halkalar, müzik kutuları, kumaş veya plastikten yapılmış bebekler bu dönemin en vazgeçilmez oyuncaklarındandır.
4-8 Ay: 4. aydan sonra kasları gelişmeye başlayan bebeğiniz için özellikle renkli ve ses çıkaran, elle tutabileceği oyuncaklar son derece işlevsel olacaktır. Bunun yanı sıra basit bir dokunmayla sıkma, dokunma ve basma hareketleriyle ses çıkaran ve hareket eden oyuncakları, renkli ve şekilli oyuncakları, çeşitli dizaynda ve renkte diş kaşıma halkalarını da listeye ekleyebilirsiniz.
8-12 Ay: 7. aydan itibaren bebekler oturmaya başladıkları için bir nesneye ulaşmak, dokunmak, onu yakalamak, yakaladıklarını ağzına götürmek en tipik akışkanlıklarıdır. Bu dönemde hırpalansa dahi bozulmayacak oyuncaklar en ideal olanlarıdır. Ayrıca tutunarak ayağa kalkabildiğinden, eline geçirdiği her şeyi fırlatmak oldukça hoşuna gider. Bu nedenle yere düşünce ses çıkaran, zıplayan oyuncaklar tercih edilebilir. Bu dönemde bebekler koklama, dokunma, tatma gibi duyularıyla nesneleri tanımaya çalışırlar. Nesneleri üst üste koymaya çalışmak, birbirine vurarak ses çıkarmak ve yere atmak gibi faaliyetler nesneleri tanımalarını, çözmelerini ve kavram geliştirmeye başlamalarını sağlar. Birbiri içine geçen kaplar, ipinden çekilerek hareket eden tekerlekli oyuncaklar, toplar vb. bu dönemde oldukça kullanışlı olacaktır.
12-18 Ay: Bebeğinizin yeni motor becerileri kazanmasını sağlayacak, yaptığı hareketlere karşılık verecek oyuncaklar tercih edebilirsiniz. Yürümeye başladığı için çekilebilen, itilebilen ve ses çıkaran oyuncaklar oldukça cazip olacaktır. Davul, trampet gibi basit çalınabilir müzik aletler ile atıp fırlatmaya uygun metal, tahta, kumaş, lastik vb. malzemelerden üretilmiş dayanıklı oyuncaklar da listeye eklenebilir. Ayrıca 4-5 parçalı puzzle’lar bebeğinizin zihinsel gelişimine destek sağlar. Dil gelişimine destek olabilecek büyük resimli kitapların da listenizde olduğundan emin olun.
18-24 Ay: Bu dönemde bebekler her şeyi keşfetmek, yeni şeyler üretmek isterler. Bu nedenle farklı boyutlarda bloklar ve kutular edinebilirsiniz. Küçük mucidinizin bundan çok memnun olacağını göreceksiniz. Bebekler taklit yoluyla öğrenmeye başladıkları için bu dönemde oyuncak tamir ve mutfak seti, marangoz oyuncakları edinerek yaratıcılığının gelişmesine destek olabilirsiniz.
2 Yaş: Bu dönemde hayal gücüne dayalı oyunlar oynamaktan hoşlanan çocukların sorun çözmelerini, yaratıcılığın ve duyguların arıtılmasını, yansıtılmasını destekleyecek, dikkatini tek bir noktada toplayabilecek, dokunma ve keşfetme duygularını ön plana çıkaracak kil ve inşa blokları, oyun hamurları gibi oyuncakları edinebilirsiniz. Aynı zamanda araba, bez bebek, tren, pelüş hayvan, bisiklet, 4-6 parçalı puzzle, oyuncak telefon, pedallı araba, büyük tekerlekli kamyon, basit zeka küpü gibi oyuncaklar da bu dönemin ilgi çekici oyuncakları arasındadır.
3 Yaş: Balık-olta oyunları, boya kalemleri, parmak boyası, yıkama-ütüleme oyuncakları, büyük boy Legolar, basit eşleştirme oyunları, bisiklet, bol resimli ayrıntısız hikâye kitapları, pedallı araba, basit domino, ev malzemesi taklitleri bu dönemin en ilgi çekici oyuncaklarıdır.
4 Yaş: Bu dönemde çocuklar zıplamaktan, hareket etmekten çok hoşlanırlar. Evin uygun bir yerine asacağınız basket potası hareket kabiliyetini artıracaktır. Bunun yanı sıra küçük bahçe gereçleri, 6-8 parçalı puzzle, basit sayı kavramlı oyunlar, ayrıntılı eşleştirme oyunları, hafıza oyunları, kuklalar ve sahne bu dönemde seçebileceğiniz oyuncaklar arasındadır.