- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 14 Nisan 2018
Okul öncesi oyunlar
Okula başlamadan önce çocuğunuzla evde rahatlıkla oynayabileceğiniz, yaş gelişimine özel olarak hazırlanan okul öncesi oyunlar ile çocuğunuzun fiziksel, sosyal ve zihinsel gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.
Okul, çocuğun gelişimine önemli katkılar sağlasa da okul öncesi eğitimin faydaları da yadsınamayacak kadar çoktur. Özellikle oyunlar çocukların zeka, fiziksel ve sosyal gelişimlerinde önemli yer tutar. Oyunlar sayesinde çocuğunuzun hem eğlenmesini sağlayabilir hem de hayal gücünün gelişmesine, planlama, organizasyon, hızlı düşünme gibi farklı beceriler kazanmasına yardımcı olabilirsiniz.
Kelime Avı Oyunu (4-5 Yaş)
Bu oyun için herhangi bir materyal gerek yoktur. Anne ve baba çocuklara iki harfli bir hece vererek 2 dakika içerisinde 3 veya 5 kelime bulmasını ister. Örneğin; yönlendirici (anne -baba) “Ka” der, çocuk “Ka” ile başlayan kelimeler türetir. Kalem, kazak, kar, kaza gibi… Çocuk bulduğu her kelime için bir puan kazanır.
Bu oyundaki amaç çocuğun kelime haznesinin ve telaffuzunun gelişmesidir.
Aile Albümü Düzenleme Oyunu (4-5 Yaş)
Aile albümleri evimizin baş köşesinde duran, hatıralarla dolu, geçmişin önemli anılarını barındırır. Bu nedenle pek çok insan için aile albümü oluşturmak önemlidir. Böylece sevdiklerini her daim hatırlayabilirler. Eğer uzun süredir aile albümünüzü düzenlemeye zaman bulamadıysanız bu oyunla tam sırası. Bu durumu oyuna çevirerek çocuğunuzla keyifli zamanlar geçirebilirsiniz. Çocuğunuza fotoğraftaki kişiler ve olaylar hakkında sorular sorabilir ve onun sorduğu sorulara cevap verebilirsiniz. Albüm oyunu sırasında fotoğrafları kronolojik sıraya dizme görevini ona vermeyi unutmayın.
Böylece çocuğunuzun olayları planlama, sıraya dizme, akrabalarını tanıma ve organizasyon becerilerinin gelişmesine katkı sağlar.
Eşyaları Sınıflandırma Oyunu (4-5 Yaş)
Bardaklar, boya kalemleri, Legolar, çubuklar, bozuk paralar gibi birçok eşyayı bir araya getirin. Bu nesnelerin oluşturdukları grupları bulun ve onları gruplarına göre ayırın. Çocuğunuzdan bu nesneleri, ağırlık, adet, uzunluk ve renklerine göre sıralamasını isteyin. Eşyaların farklılıkları hakkında konuşun ve “sarı renkli ve kare olanlar” şeklinde eşyaları renk ve şekillerine göre sınıflandırmasını isteyin. Bunu başardıktan sonra diğer eşyaları boyutlarına ve ağırlıklarına göre sınıflandırmasını isteyin.
Bu oyun çocuğunuzun matematik becerisinin gelişmesine yardımcı olur.
Dikkat, Dikkat Oyunu (5-6 Yaş)
Bu oyun iki kişiyle oynanmaktadır. Oynamak için herhangi bir materyale gerek yoktur. Oyundaki amaç çocukla birlikte hikaye kurgulamaktır. Hikayeye başlamadan önce çocuktan zaman, yer ve bir kahraman seçmesi istenir. Örneğin; çocuk “bahçede olsun”, “yaz mevsiminde gündüz olsun”, “hikayenin kahramanı bir kaplumbağa olsun” şeklinde yönlendirmede bulunabilir. Yetiştin bu yönlendirmeyle bir hikaye başlatır. Çocuktan anlatacağı hikayeyi dikkatlice takip etmesini ister. Hikayenin sonunda, hikayeyle ilgili sorular soracağını ve doğru cevaplar vermesi gerektiğini söyler. Yetişkin çocuğun verdiği yönlendirmelerle hikayeyi anlatmaya başlar. Örneğin; “Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde; pireler berber, develer tellal iken, ben anamın beşiğini tıngır mıngır sallar iken küçük bir kaplumbağa varmış. Bu kaplumbağa gündüzleri bahçede oynamayı çok sever, yazın güneşli havanın tadını çıkarırmış.” gibi. Yetişkin çocuğa hikayeyi devam ettirmesini ister ve ara sıra hikayeyi zenginleştirmek için yeni kahramanlar ekleyebilir, kurguda bazı değişiklikler yapabilir. Hikaye belli bir yerden sonra sonlandırılarak çocuğa hikayeyle ilgili sorular sorulur.
Bu oyun çocuğun dikkatini ve hayal gücünü geliştirmeye yardımcı olur.