
- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 25 Mart 2018
Ek gıdaya geçişte önemli bir besin; yoğurt
Altıncı aydan itibaren bebeğinize anne sütüyle birlikte ek gıda vermeye başlayacaksınız. Bütün uzmanlar ve deneyimli anneler öncelikli olarak tercihiniz yoğurttan yana kullanmanızı öneriyorlar. Evde mayaladığınız saf yoğurt bebeğiniz için tahmin ettiğinizden daha faydalı olacaktır.
Yoğurt bebeğiniz için hem besin değeri yüksek ve ihtiyacı olan bütün vitaminlerle, hem de bağışıklık ve sindirim sistemine sağladığı faydasıyla en önemli ek gıdalardan biridir. İçeriğindeki kalsiyum ve probiyotik büyümekte olan bebeklerin en önemli ihtiyaçlarını karşılar.
Yoğurdun faydaları nelerdir?
Bebeğinizin kalsiyum ihtiyacı henüz hamileliğiniz sırasında başlar. Kalsiyum, kemiklerinin güçlü ve sağlıklı bir şekilde gelişmesi ve diş oluşumu için büyük etki sağlar. Ayrıca kas, eklem ve sinir sistemi için de faydalıdır.
Yoğurt hem bebekler, hem yetişkinler için çok önemli bir probiyotik kaynağıdır. Sütün içinde bulunan laktoz, bakteriler tarafından laktik asite dönüştürülerek yoğurdu oluşturur ve probiyotik etki yapar. Probiyotikler, bağırsak florasını destekleyerek bağışıklık sistemini ve sindirim sistemini kuvvetlendiren sağlıklı bakterilerdir. Ayrıca gıda alerjileri ve ishalin önünde geçer, iyileşmelerine yardımcı olur.

Hangi yoğurt tercih etmeli?
Kendiniz mayalayacağınız ev yapımı yoğurt en sağlıklı seçenektir. Marketten alınan yoğurtların besin değeri ve içerdiği katkı maddeleri sebebiyle bebeğiniz için faydası olmayacaktır. Evde yapımı yoğurt ise sizin gözetiminizde steril ve katkısız olacaktır. Ufak bir cam kavanozda günlük ya da birer gün arayla hazırlayacağınız yoğurt bebeğinizin ihtiyacını karşılayacaktır.
Eğer evde yoğurt yapma şansınız yoksa, marketten doğal probiyotik yoğurtları almayı tercih edebilirsiniz. Her ne kadar bebeklere yönelik bir sakıncası olmadığı izlenimi verse de marketlerde satılan, şekerle veya şekerli maddelerle tatlandırılmış yoğurtların bir çoğu diş çürümesi ve obezite gibi sorunlara katkı sağlayabileceğinden dolayı tercih edilmemelidir. İçinde herhangi bir ilave aroma bulunmayan yoğurtlar her zaman en garantili tercihtir.
Bebeğiniz yoğurdun ekşi tadını yadırgayabilir ve yoğurt yemek istemeyebilir. Ancak yoğurdun içine şeker, bal veya pekmez katmak bebeğinizin sağlığı için uygun olmayacaktır. Özellikle bir yaşından önce bebeklere bal verilmesi zehirlenmeye yol açabileceği için çok tehlikelidir ve yoğurt dahil hiçbir yiyeceğe katılmamalıdır. Demir kaynağı olan pekmez ise yoğurda eklendiğinde, diğer bütün süt ürünleri gibi yoğurt demirin vücut tarafından emilimini engeller ve geriye sadece pekmezin tadı ve kalorisi kalır.
Yoğurdu ısrarla kabul etmediği durumda, eğer katı gıdaya yeni başladığı dönemdeyse, içine yumuşatılmış birinci aşama meyve ve sebzelerden katabilirsiniz. Daha ileri aylardaki bebeğinizin yoğurduna ikinci aşama meyve ve sebzeler, yulaf, buğday ruşeymi ekleyebilirsiniz. Yine de en doğrusu yoğurdu her zaman tatlandırarak vermemek ve sade haline alıştırmaya çalışmaktır.

Hangi süt tercih edilmeli?
Bebeklere, süte karşı alerji veya laktoz intoleransı bulunma ihtimalinden dolayı 12 ayı doldurana kadar keçi sütü veya inek sütünün sade halde verilmesi tavsiye edilmez. Sütü yoğurt olarak vermek ise daha düşük riskli sayılabilir.
Keçi sütü, anne sütüne en yakın olan süt olarak biliniyor. İçeriğinde yüksek miktarda kalsiyum, protein ve vitamin bulunduruyor; yani bebeğinizin kemik gelişimi için son derece faydalı. Keçi sütü, evde yoğurt yapımı için ilk tercih olabilir. İnek sütüne kıyasla sindirimi kolay, laktoz oranı da azdır. Dolayısıyla laktoz intoleransı ve süt alerjisi riski daha düşüktür.
İnek sütü, bebekler tarafından anne sütü ve formül süt gibi kolay veya tamamen sindirilemez; içeriğindeki yüksek protein ve mineral oranı henüz gelişmekte olan böbreklerini ve karaciğerini zorlar. Ayrıca anne sütü ve formül sütten aldığı ideal yağlara ve besin oranına sahip değildir.
Bebeğinize süt alerjisi teşhisi konulduysa veya herhangi bir gıda alerjisi belirtisi gösteriyorsa, doktorunuza başvurmadan önce, inek sütü veya keçi sütüyle yapılmış olması farketmeksizin, yoğurt vermememelisiniz. Diğer yandan, her yeni gıdayı tanıtırken yaptığınız gibi ilk defa yoğurt verdiğinizde başka bir gıdayı vermeden önce üç gün beklemeli, bünyesinin tepki vermediğinden emin olmalısınız. Bu şekilde alerjik reaksiyon göstermesi halinde sebebini biliyor olacaksınız.