Yükleniyor
Evde yoğurt nasıl mayalanır?

Evde yoğurt nasıl mayalanır?

Bebeğinize ek gıda olarak her gün yedirebileceğiniz yoğurdun hangi üretim aşamalarından geçtiği ve bu esnada besin değerini ne kadar koruduğu önemlidir. Tavsiyemiz, vereceğimiz ipuçlarını uygulayarak evde kendi yoğurdunuzu mayalamanız yönünde.

Ek gıdaya geçişte yoğurdun öneminden ve içeriğinin bebeğinize faydasından daha önce bahsetmiştik. Bebeğinizin tükettiği her gıdanın steril bir ortamda üretildiğinden ve besin değerinden kaybetmediğinden emin olmanın en iyi yolu onu evde hazırlamaktır. Aynı şey yoğurdunuz için de geçerlidir; her mayalama işleminde yoğurdunuz katkı maddelerinden daha da arınmış olacağı için en temiz ve en besleyici yoğurt evde kendi mayaladığınız yoğurt olacaktır. Kendi yoğurdunuzu hazırlamanın ne kadar kolay olduğunu da gördükten sonra başka bir alternatif aklınıza bile gelmeyecek.

Hangi sütü yoğurt mayalamalı?

Evde yoğurt mayalamak öncelikle kullanacağınız sütü seçmekle başlar. İnek sütü mü, keçi sütü mü? Çiğ süt mü, pastörize mi?

Sütünüzü marketten alıyorsanız tercihinizi günlük pastörize sütten yana kullanabilirsiniz. Bunlar, UHT sütler gibi yüksek sıcaklıkla işlem görmezler ancak besin değerleri daha yüksektir. Çiğ süt tercih ediyorsanız sütünüzü bilindik ve güvenilir bir yerden almanız sağlığınız için çok önemli. Aldığınız yerin ruhsatlı olması, hayvanların ve yetiştirilen yerin çeşitli sağlık kontrollerinden geçmiyor ve düzenli olarak denetleniyor olması gerekir.

Keçi sütü, anne sütüne en yakın olan süt olarak bilinir ve inek sütüne göre besin değeri daha yüksektir. Elbette bu inek sütünün kullanılmaması gerektiği anlamına gelmemelidir; inek sütünün sindirimi keçi sütüne göre daha zor olsa da yoğurt haline getirildiğinde bebeğiniz için sorun yaratmayacaktır.

Ev yoğurdu yapımı
Bebeğiniz için hazırladığınız yoğurdun iki günden fazla beklememesi gerektiği için günaşırı ya da dilerseniz her gün, yeni yoğurt mayalamanız gerekmektedir.

Ev yoğurdu yapımı

Malzemeler:
1 litre süt
1-2 kaşık yoğurt
Cam kap (Tek bir büyük kap ya da birkaç küçük porsiyon kap kullanabilirsiniz)

Hazırlanışı:
Yoğurt yapmak için çiğ süt tercih ettiyseniz öncelikte sütünüzü iyi kaynatmalısınız. Yoğurt mayalamadan önce kaynayan sütü ocaktan alıp sıcaklığı 40 dereceye düşene kadar bekletmelisiniz.

Pastörize süt kullanılması durumunda sütün kaynatılmasına gerek yoktur. Sütü, ocakta 40 dereceye ulaşana kadar ısıtmanız yeterli olacaktır. Elinizde sütün sıcaklığını ölçecek bir mutfak termometresi yoksa parmağınızın içinde yanmayacağı en son sıcaklık mayalama işlemi için istediğiniz sonucu verir.

Yoğurt nasıl mayalanır?

Yoğurt mayalamak korkulacak bir iş değildir. Herkes yoğurt mayalayabilir. Isıtma sırasında mayalama işlemi için kullanacağınız yoğurdu oda sıcaklığına ulaşması için dolabınızdan çıkarabilirsiniz. İlk maya olarak kullanacağınız yoğurdu doğal veya organik yoğurtlardan seçmeye dikkat edin. İsterseniz evde kendi yoğurdunu mayalayan bir arkadaşınızdan da temin edebilirsiniz. Daha sonraki mayalamalar için kendi yoğurdunuzu kullanacağınız için sadece bir defaya özel dışarıdan temin etmeniz yeterlidir.

Yaklaşık bir çay bardağı sütü ayırıp içine 1-2 yemek kaşığı mayalık yoğurdu karıştırarak bir kasede yeni mayanızı hazırlayın. Kenarda bekleyen geri kalan sütünüzü cam kabın içine boşaltın.

Hazırladığınız mayayı cam kaptaki sütün içine parça parça ya da yavaşça tek seferde ekleyebilirsiniz. Parça parça ekleyecekseniz, bir miktar sütü mayanızın bulunduğu kaseye ekleyerek karıştırın ve bir kısmını yoğurt kasesine geri koyun. Birkaç defa tekrar ederek kasedeki mayanın tamamını süte boşaltın (Bu işlemi çorba terbiyesi yapmak gibi düşünebilirsiniz). Tek seferde eklemek isterseniz de kasedeki mayayı süte yavaşça eklerken bir yandan da sütü hızlıca karıştırın.

Mayanızı süte ekledikten sonra cam kabınızın ağzını kapatın. Eğer yoğurt yapma makinesi kullanmıyorsanız tercihen battaniye ya da kat kat bez kullanarak, mayaladığınız yoğurdu iyice sarın ve ısı kaybetmesini önleyin. Ilık bir ortamda, altı saat bu şekilde hareket ettirmeden ve açmadan dinlendirin. Altı saat sonra yoğurdunuz süt kıvamından daha yoğunsa veya üstünde su biriktiyse hazır demektir. Yoğurdunuzu buzdolabına yerleştirdiğinizde biraz daha kıvam alacaktır. Yine de evde hazırlanan yoğurt market yoğurdu kıvamında olmayabilir. Eğer yoğurdun üstü sulu kaldıysa suyunu almak için kağıt havlu kullanabilirsiniz.

Bebeğinize vereceğiniz yoğurdun iki günden fazla beklememesi gerektiği için günaşırı, ya da dilerseniz her gün, yeni yoğurt mayalamanız gerekmektedir. Bu şekilde hem tadı ekşimeyecek hem de besin değerinde değişiklik olmayacaktır. Hazırladığınız yoğurt iki gün sonra artmış oluyorsa yeni yoğurt için 1-2 kaşık mayalık ayırdıktan sonra geri kalanını siz tüketebilirsiniz.

Cevap yaz