
- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 19 Mayıs 2018
Ramazanda sağlıklı beslenme için ipuçları
Ramazan ayında oruç tutarken sağlıklı olabilmenin yolu, sahur ve iftarda dengeli, besleyici bir program uygulamaktan geçiyor. Gün boyu uzun süreler aç kalan vücudunuzu nasıl beslemeleri, Ramazanda sağlıklı beslenme için nelere dikkat etmelisiniz?
Bir günde alınması gereken besin miktarı sahur ve iftar zamanlarında dengeli ve eşit şekilde paylaştırılması Ramazanda sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü için altın anahtardır.
Özellikle yaz aylarına denk gelen Ramazan ayında uzun süren açlık ve susuzluk sahura kalkılmadığı durumda çok daha uzar. Bu açlık süresinin uzaması, metabolizma hızının yavaşlamasına ve daha az enerji harcamasına neden olur. Yavaşlayan metabolizma beden hareketlerini de yavaşlatır. Bu durum vücudun açlığa karşı bir savunma şeklidir. Vücut aç kalınan bu süre zarfında bütün harcamaları azaltarak, besin öğelerini ve enerjiyi tasarruflu şekilde kullanmaya başlar.
Oruç tutarken gün boyu su içilmemesi nedeniyle vücut suyunda azalma görülür. Bu nedenle vücudun su dengesini korumak oldukça önemlidir. Bunun için günlük 10-12 bardak su tüketilmesi, böbreklerin ve bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlamak adına gereklidir. Ayrıca kabızlık problemine engel olurken, karaciğerin üzerindeki yükün azalmasını da sağlar.
Uzmanlar mutlaka sahura kalkılması gerektiğini ve menünün mümkün oldukça kahvaltıdan oluşması gerektiğini öneriyor. Genel olarak bağırsakların çalışmasını sağlayacak, kan şekerinin ani düşmesini engelleyecek, midenin geç boşalmasını sağlayacak ve bağırsak hareketlerini bozmayacak proteinli, kepekli ve bol posalı besinlerin tüketilmesi tavsiye ediliyor.
Ramazanda sağlıklı beslenme için sahur ve iftarda yenilen yiyeceklerin azar azar ve sık sık tüketilmesi burada önem kazanıyor. İftarda özellikle uzun süre aç kalınması nedeniyle çorba gibi mideyi rahatlatan ve sindirimi kolay bir besin tercih edilmelidir. Kahvaltılık ürünler, çorba ve salata gibi besinlerle oruç açıldıktan yaklaşık yarım saat sonra ana yemeğe geçmek, metabolizmayı çalıştırdığı gibi mideye aniden yemek yemenin yol açacağı sağlık sorunlarının da önüne geçer.
İftarda ne yemeli?
İftarda ilk önce kana geçiş hızı düşük olan lifli esmer tahıl ürünleri, salata, sebzeler ve kuru baklagiller tüketilmelidir. İftardan birkaç saat sonra ise ana yemek için etli veya etsiz az yağlı sebze yemeklerini yiyebilirsiniz. Bunun yanı sıra az miktarda makarna ve pilav da menüdeki yerini alabilir. Aynı zamanda mutlaka yoğurt, süt ve ayran tüketimine özen göstermenizde fayda var. Günde en az iki porsiyon olmak şartıyla şekersiz hoşaf veya meyve de tüketebilirsiniz. İftar menülerinin olmazsa olmazı tatlı menüsü için şerbetli ve kızarmış tatlılar yerine güllaç, sütlaç, muhallebi gibi sütlü tatlıları tüketebilirsiniz.