Yükleniyor

Hamilelikte 14. Hafta

Hamileliğinin balayı dönemine, yani ikinci trimestere hoşgeldin! Hamilelikte 14. Hafta itibariyle hamileliğinin 4. ayı başladı.

BEBEKTEKİ DEĞİŞİMLER

Bebeğinin baş-popo mesafesi bu hafta 80-90 mm aralığında, ağırlığı da 45 gram; bu da orta boy bir şeftaliye denk geliyor.

14 haftalık bebeğin boyun bölgesinde bulunan kaslar güçlendikçe başını kaldırması kolaylaşıyor. Şu ana kadar başı, çenesi gövdesine yaslanmış bir biçimde eğik pozisyonda ve sabit dururken daha da hareketlendi.

Solunum çalışmalarına da hızla devam ediyor. Ancak bu solunum çalışması havayla değil amniyos sıvısıyla gerçekleşiyor; amniyos sıvısını akciğerlerine alıp ağzından dışarı bırakıyor.

Daha önce vücudunun en önemli parçalarından olan tiroit bezlerinin oluşumuna başladığını söylemiştik. Gebeliğin 14. haftası tiroit bezleri de olgunlaştı ve bebeğin kendi hormonlarını üretiyor.

Bu haftanın bir diğer güzel sürprizi de bebeğinin mimik çalışmalarına başlamış olması. Yüz kasları sürekli çalışma ve egzersiz halinde, bu da yüzünde ufak tefek mimikler oluşturuyor. Bir yandan da büyük ihtimalle parmağını emiyor! Endişelenmeyin, parmak emme bir reflekstir ve doğumdan sonra da görülecek bir alışkanlık değildir.

13. haftada bebeğiniz parmak izi gelişiminin sonuna geliyor demiştik, 14. haftada bu gelişim sonuçlanıyor. Artık minik parmaklarınında tamamen kendine özel parmak izleri var. Parmak izi ömür boyu değişmeyecek ve aynısı başka kimsede olmayacak.

Üreme sisteminde de gelişmeler devam ediyor. Eğer bebeğin kızsa yumurtalıkları karın boşluğuna doğru yerleşir, eğer erkekse prostat bezi oluşur. Cinsiyetini görmek hamileliğin 14. haftasında daha kolay; ancak doktorun sabretmeni isteyebilir. Merak etme, kesin olarak öğrenmene çok az kaldı!

ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER

14 haftalık gebe olarak vücudun hamileliğe uyum sağladı ve en rahat dönemine giriş yaptın. Zorlu geçen ilk üç aydan sonra ve yine zorlu geçecek son üç aydan önce bu trimester senin için güzel bir tatil olacak. Bu rahatlamanın en büyük sebebi, hamilelik hormonlarınızın bu dönemde en yüksek seviyeye ulaşmış olmasıdır. Hormon seviyesinde yükselme, geçtiğimiz haftalarda bahsettiğimiz bulantı ve yorgunluğun bu dönemde azalarak bitmesinin sebebidir.

Bir süre önce kabızlık şikayetin başlamıştı ya da başlamadıysa bu aralar başlayabilir, buna hazırlıklı olmalısın. Progesteron hormonunun etkisi düz kaslarda gevşemeye yol açar ve bağırsak hareketlerinin de yavaşlamasına sebep olur. Rahmin de bir yandan büyüdükçe kalın bağırsak üzerinde baskı oluşturur, bu da şikayeti daha da artırabilir. Lif oranı yüksek gıdalara ağırlık vermelisin.

Bazı anne adayları hamileliğin 14. haftasında artık karnında büyüme fark edebilir. Ancak unutulmamalıdır ki hamilelik süreci kişiye özeldir ve karnının büyüme hızı da diğer annelerden farklı olacaktır. Karnın seninle aynı hamilelik haftalarında bulunan diğer anne adaylarından farklı görünebilir; daha belirgin ya da daha düz. Hatta daha önce hamilelik geçirmiş anne adaylarının karın kasları, ilk hamileliği olanlara göre daha gevşektir, dolayısıyla Bu tip karşılaştırmalar sadece seni endişelendirir ve strese sokar. Halbuki asıl dikkate alman gerekenler ultrason görüntüleri ve doktorunun anlattıklarıdır.

Cevap yaz