Yükleniyor

Hamilelikte 2. Hafta

Teknik olarak henüz hamilelikten sayılmamasına rağmen yumurtanın spermle buluşarak haftanın sonunda döllenmenin gerçekleşeceği ve zigot adını alacağı hamilelikte 2. hafta içerisindesiniz. Bu haftayı sıfır sayarak bebeğinizin haftalık yaşını tutmaya başlayabilirsiniz.

Geçtiğimiz hafta vücudunuzdaki östrojen ve progesteron hormon seviyesi, yükselerek gelmesi muhtemel bir döllenmiş yumurta için uterusun (rahmin) hazırlanmasını sağladı. Aynı zamanda sol veya sağ yumurtalığınızdan birindeki bir yumurta olgunlaştı.

Bebek nasıl oluşacak?

Bu haftanın sonuna doğru (yani 28 günlük periyodun yaklaşık 14. Günü) yumurtanız olgunlaşmış ve döllenmeye hazır olacak. Bu dönemde olgunlaşan yumurta içinde olgunlaştığı folikül kesesi çatlayınca dışarıya çıkacak ve yumurtalıktan fallop tüpüne (kanalına) doğru ilerlemeye başlayacak. Bu durum her kadında farklı günde gerçekleşebilir. Yapılan araştırmalar 9 ile 21. gün arasında yumurtlamanın gerçekleşebildiğini göstermiştir.

Yumurtlamadan sonraki 48 saat içinde yumurtanın döllenmesi gerekir. Bu nedenle yumurta fallop tüpüne geldiğinde spermler ondan önce gelmiş olmalıdırlar.

Sonraki 48 saat içinde 250 milyon spermden bir tanesi yumurtanıza ulaşabilirse döllenme gerçekleşir. Spermlerin yumurtaya ulaşması ortalama 10 saat sürer ve yaklaşık 500 sperm yumurtaya kadar gelebilir ve içlerinden tek bir tanesi (en güçlü olanı) yumurtanın dış yüzeyini geçerek içeri girebilir.

Takip eden 20 – 30 saat içinde spermin çekirdeği yumurtanınkiyle buluşur ve iki genetik kod birleşir. Eğer sperm bir Y kromozomu taşıyorsa bebek erkek olur. Spermin kromozomu X ise bebek kız olur.

Döllenmiş yumurtanın yeni adı zigottur. Zigotun fallop tüpünden uterusa gidişi 8–10 gün sürer. Bu yol boyunca zigot bölünerek çoğalmaya ve büyümeye başlamıştır. Yola bir hücre olarak başlar ancak uterusa ulaştığında onlarca hücreye ulaşır. Uterusa ulaşan zigotun yeni ismi “morula” olur. Takip eden iki gün boyunca morula büyümeye devam ederken aynı zamanda kendisini uterusun yüzeyine iyice sabitler.

Bu dönemde gelişmekte olan bebeğiniz bilim adamlarının “blastosit” ismini verdikleri bir hücre yumağı şeklindedir. İç kısımdaki hücre yumağı ilerleyen dönemde embriyoyu, dış kısımdaki hücreler ise plasentayı meydana getirirler.

Not: Her bebeğin gelişimi ilk günden itibaren farklıdır. Vermiş olduğumuz bilgiler gebelikte 2. haftayla ilgili ortalama bir gelişim süreci hakkında bilgilendirmek amacını taşımaktadır.

Annedeki değişimler:

Yumurtlama günü yaklaştıkça anne adayının vücudu döllenme için ideal koşulları hazırlamaya başlar. Rahim iç tabakası bebeğin uygun gelişimi için değişmeye başlar. Üreme çağındaki kadınların her ay adet görmelerinin sebebi her yumurtlama öncesi vücudun muhtemel hamilelik için yeni baştan hazırlanmasıdır. Hamilelik gerçekleşmez ise eskimiş rahim içi tabakası adet kanamasıyla dışarıya atılır ve döngü yeni baştan başlar.

Eğer birleşmenin ardından sperm yumurtaya ulaşabilir ve döllenme gerçekleşirse hamilelik testlerinde pozitif sonuç alabilmeniz için yaklaşık iki hafta geçmesi gerekir. Bu nedenle sabırlı olmanız lazım.

Bebeklerin büyük çoğunluğu yumurtanın döllenmesinden 38 hafta sonra doğarlar. Ancak kesin döllenme gününü bilmek mümkün olmadığı için hamilelik takibi en son adetin birinci gününden itibaren sayılır ve bu hesaba göre hamilelik belirtileri ile birlikte bebek 40. haftada doğar.

Folik Asit nedir? Ne işe yarar?

Yapılan araştırmalar hamilelik öncesi günde 0.4 miligram folik asit (B grubu bir vitamindir) alımının Nöral Tüp Defekti (NTD) adı verilen bebeğin sinir sisteminde oluşabilecek bazı hastalıkların oluşma ihtimalini azalttığını göstermiştir. Henüz folik asit almaya başlamadıysanız geç kalmadınız. Doktorunuzun tavsiye edeceği şekilde folik asit hapları almaya başlayabilirsiniz. Eğer hamileliği geç fark ettiyseniz ve folik asit almadıysanız sakın endişelenmeyin. Hamilelikte folik asit takviyesi almamak bebeğin bir sağlık sorunu yaşayacağı anlamına kesinlikle gelmez. Folik asit yönünden zengin olan gıdaları tüketebilirisiniz, bunlar arasında tahıllar, portakal suyu, meyveler, baklagiller, fasülye ve koyu yapraklı sebzeler sayılabilir.

Önemli: Hamilelik öncesi varsa alkol ve sigara gibi alışkanlıklarınızı mutlaka bırakmalısınız. Unutmayın, siz içmeseniz bile yanınızda altı adet sigara içildiğinde kendiniz bir sigara içmiş kadar etkilenirsiniz.

Hamilelik ihtimalini artırmak için şunları yapın:

Hamile kalabilmek için pek çok şeyin yolunda gitmesi gerekir. Hamilelik ihtimalini artırmak için yumurtanın olgunlaşacağını düşündüğünüz günden iki gün önce ve olgunlaşma gününde yeniden birleşme önerilir. İlk denemede hamile kalamazsanız sakın üzülmeyin. Hamilelik belirtilerini takip edin. Araştırmalar çoğu kadının birçok denemenin ardından hamile kalabildiğini gösteriyor.

İlişki sonrası baş aşağı durmak, bacakları havaya kaldırmak gibi pozisyonlar yumurtaya ulaşan sperm sayısını etkilemezler. Yapmanız gereken ilişki sonrası gevşemek ve yatakta rahat bir pozisyonda uzanmaktır. Bu sürede spermler vajinanın iç kısmına ulaşacaklardır.

İPUCU: Yumurtlama gününü kesin olarak tespit etmek için idrardaki luteinizan hormonunun miktarı prensibine göre çalışan yumurtlama çubuklarını kullanabilirsiniz.

Cevap yaz