Yükleniyor

Hamilelikte 1. Hafta

Bu yazıyı okuduğunuza göre büyük ihtimalle hamile olduğunuzu yeni öğrendiniz veya hamile olma kararını verdiniz. Öncelikle iki durum için de sizi tebrik ediyoruz. Hamilelikte 1. Hafta bebeğinizle ilgili ortada henüz bir şey yok, ama kendinizle ve gebelik sürecinin başlangıcıyla ilgili bilmeniz gerekenler var.

Hamilelik belirtileriyle birlikte şu anda hayatınız boyunca unutamayacağınız muhteşem bir serüvenin ilk adımındasınız. Bizim amacımız Hamilelikte 1. Hafta ile başlayan hamilelik sürecinde vücudunuzdaki değişimleri ve bebeğinizin gelişimini size yalın bir dille anlatarak bu muhteşem yolculukta karşılaşacaklarınızla ilgili sizi bilgilendirmek ve olacaklara hazırlayarak işleri kolaylaştırmak.

Hamilelik sürecinde olan bitenle ilgili sizi hamilelikte 1. hafta itibariyle başlayıp hafta hafta bilgilendireceğiz. Yazı ve videolarımızda sadece uzman doktorların tavsiyelerine değil aynı zamanda yaşadığınız süreci yaşamış olan diğer annelerin bilgi ve tecrübelerine de yer vereceğiz. Tek bir amacımız var, o da şu anda bilinmezliklerle ve soru işaretleriyle dolu olan hamilelik yolculuğunuzda sizi en doğru şekilde aydınlatmak ve bu serüveni en iyi şekilde geçirmenizi sağlamak.

İlk yapmanız gereken haftalık mail bültenimize abone olarak Anneyiz Anne’lerine katılmak. Bu, ihtiyacınız olan bilgiye kolay ulaşmanızı ve her hafta düzenli olarak göndereceğimiz bültene erişiminizi sağlarken aynı zamanda bizden indirimli ürünler, ihtiyaç duyabileceğiniz hizmet sağlayıcılar ve çeşitli etkinlik duyuruları gibi bilgilerin de size gönderebilmemizi sağlayacak.

Hamile miyim?

Lafı fazla uzatmadan birinci haftamıza ilginç bir bilgi ile başlayalım:

Hamileliğinizin 1. haftasında henüz hamile olmadığınızı biliyor muydunuz? Evet doğru okudunuz. Nedenini hemen açıklayalım:

Teknik olarak hamilelik yumurtanın spermle birleşmesiyle başlamasına karşın bu birleşmenin ne zaman gerçekleştiğini tespit etmek mümkün olmadığı için hamilelik sürecinin en son adetin başladığı günde başladığı farz edilir. Bu nedenle gebeliğinizin ilk ve ikinci haftasında aslında hamile değilsinizdir. Yani siz her ne kadar hamile kaldığınız günü bilseniz ve üzerinden 4 hafta süre geçti deseniz de doktorunuz sizin 6 haftalık hamile olduğunuzu söyleyecektir.

Bu şekilde yapılan hesaplamada bebeklerin büyük çoğunluğu 40 hafta sonra yani 9 ay 10 gün sonra doğar. Genelde adetin başladığı günden 14 gün sonra yumurtlama gerçekleşir. Ancak bazı kişilerde erken veya geç yumurtlama söz konusu olabilir. Doktorun, gebeliğin ilerleyen döneminde yapacağı bazı testlerde erken veya geç yumurtlama durumu tespit edilebilir. Böyle bir durum söz konusuysa bebek ve annenin gelişiminin doğru takip edilebilmesi için son adetinin başladığı gün yerine farklı bir tarih belirlenir.

Unutmayın, hamilelik aylarla takip edilmez. Haftalık olarak takip edilir. Bu nedenle size hamileliğinizin hangi döneminde olduğunuzu soranlara 4 aylık hamileyim dememeli, tıbbi olarak doğru şekilde yani 15 haftalık hamileyim şeklinde cevap vermelisiniz.

Hamilelik genel olarak üç döneme ayrılır. Bu dönemler birinci, ikinci ve üçüncü trimester ( Latince 3 ay anlamına gelir) olarak isimlendirilir. İlk üç ay bebeğin organ gelişiminin gerçekleştiği ve anne adayının hamilelik sürecine uyumunun oluştuğu, ikinci üç ay bebeğin gelişiminin hızlandığı ve son üç ay ise bebek ve annenin doğuma hazırlandığı dönem olarak tanımlanabilir.

Jinekoloğa hamile kalmadan önce gitmelisiniz!

Hamilelik belirtileri olsun veya olmasın hamilelik öncesi jinekoloğunuza giderek muayene olmanız sağlıklı bir hamilelik geçirmeniz için önemlidir. Hamileliğe doğru şekilde hazırlanmanız hiç şüphesiz sağlıklı bir bebek dünyaya getirme olasılığınızı artıracaktır. Doktorunuz bu muayene sırasında size hamile kalmanızı kolaylaştıracak önerilerde de bulunacaktır. Alacağınız gıdalar, çalışma temponuz, uyku düzeniniz, vücudunuzdaki vitamin ve mineral düzeyi ve cinsel yaşamınızla ilgili bilgi verecektir. Doktorunuz yapacağı muayenede elde edeceği verilere göre hamileliği bir süre ertelemenizi isteyebilir.

  • Gebelikte ilk hafta itibariyle sağlıklı beslenme alışkanlığını edinmiş olmalısınız.
  • Diş probleminiz olmasa bile bir diş hekimine muayene olarak, kontrollerinizi yaptırmalısınız.
  • Günlük 0.4 mg folik asit almanız bebeğinizin beyin – omurilik gelişimi sürecinde yaşanması muhtemel sağlık sorunlarını azalttığı ispatlanmıştır. Doktorunuzun bu konudaki önerilerini mutlaka uygulamalısınız.
  • Alkol ve sigara tüketiminiz varsa bunlara son vermeniz hem hamile kalma ihtimalinizi artırır hem de bebeğinizin gelişimini olumsuz etkilerden korur.
  • Hamileliğe sadece kadın hazırlanmaz. Erkeğin sperm kalitesini artırmaya yönelik yapması gerekenler de vardır. Uyku düzeni, çalışma temposu, stres ve sağlıklı gıda tüketimi sperm sayı ve kalitesini etkiler.

Cevap yaz