Yükleniyor

Hamilelikte 9. Hafta

Hamileliğinizin ilk 2 ayını geride bıraktınız, ilk trimesterin son ayına giriyorsunuz. Bebeğiniz Hamilelikte 9. hafta ile embriyodan cenine dönüştü. O insan formunu aldıkça sizin de sıkıntılarınızın hafiflemesine 1 ay kaldı.

BEBEKTEKİ DEĞİŞİMLER

Hamileliğinizin 9. haftasında bebeğiniz hızla büyümeye devam ederek 22-30mm arası uzunluğa ulaştı, ya da diğer bir deyişle bu hafta bebeğiniz iri bir kiraz tanesi kadar oldu!

Daha önce bahsettiğimiz gibi beyni diğer organlara göre daha hızlı geliştiği için hala kafası bedenine göre büyük. Bebeğinizin kafası daha da yuvarlaklaştı ve gelişme aşamasındaki boynu üzerinde daha dik duruyor. Başını tutma ve çevirme sağlayacak kadar boyun gelişimi ilerledi. Kulaklarının belirginliği arttıkça insana benzeriliği de artıyor. Gözleri hala kafasının iki yanında, ancak kafa yapısı değiştikçe ortaya doğru ilerliyorlar. Şu ana kadar sadece bir çizgiden ibaret olan dudaklarının üst bölümü forma giriyor. Ağız içinde gırtlak, dil ve damak içinde süt dişleri vücuduna katılıyor. Şimdilik damak içine yerleşen süt dişlerini doğumdan ortalama 6 ay sonra çıkaracak.

Gebeliğin 8. haftasında hareketlenen dirseklerine, eklemlerin gelişimi devam ettikçe dizleriyle el ve ayak bilekleri de katıldı. Gebeliğin 9. haftasında hareketler her ne kadar artmış olsa da siz bu hareketleri 4 ya da 5. aya kadar hissedemeyeceksiniz. Parmakları büyümeye devam ediyor ancak perdeler hala yerinde.

Hamilelikte 9. hafta itibariyle kalbin genel yapısı tamamlandı. Bebeğinizin kalp atışlarını duymaya hazır mısınız? 9 haftalık bebeğinizin minik kalbi artık karın üzerinden yapılacak ultrasonla duyulabilecek kadar gelişti ve büyüdü. Dakikada 160 kez kalp atışının bütün odayı dolduruşuna şahit olacaksınız. Ancak, eğer duyamazsanız üzülmeyin. Bebeğiniz utangaçsa veya arkası dönükse cihazla hedefi bulmak zor olabilir. Bu durumda bir sonraki hamilelikte 10. hafta kontrolünde kendini hazır hissedip size istediğinizi verecektir.

Hamileliğin 9. haftasında genital organların gelişimi hâlâ devam ediyor ancak kromozom ayrımı olmasına rağmen dışarıdan belli edecek yapı belirginleşmediği için cinsiyet hakkında bir tespit yapılamaz.

Bir yandan da pankreası insülin salınımı görevine başladı. Küçük kuyruğu neredeyse kayboldu. İleride iskeletini oluşturmak üzere kemikleri ve kıkırdak dokuları bu hafta gelişiyor.

ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER

Bebeğinizdeki büyük ve önemli gelişmeler 9 haftalık hamile olan sizi yorgun düşürüyor. İlk trimesterde normal görünen yorgunluk, vücut efor sarfettikçe artıyor ve başınızı yastıktan kaldıramayacakmışsınız gibi hissettiriyor. Hamileliğin önümüzdeki birkaç haftası içerisinde bulantılarınız azalıp plasenta gelişimi tamamlandığında üçüncü trimestere kadar rahat olacaksınız.

Bulantıdan bahsetmişken; şu anda vücudunuzdaki hCG hormonu yükselmiş halde, bu da demektir ki dışardan hamile olduğunuz belli olmasa bile hamilelikte 9. hafta itibariyle fazlasıyla kuvvetlenen belirtiler size hamileliğinizi asla unutturmuyor. Unutmayın dayanabilirsiniz, belirtilerin hafiflemesine sadece birkaç hafta kaldı.

Mide bulantıları ve kusmalar gebeliğin 9. haftasıyla en zorlayıcı seviyesine ulaşır. Bu demektir ki bu hafta koşullar çetin; öte yandan bunu atlattıktan sonra işler kolaylaşıyor. Geçen haftalarda da bahsettiğimiz gibi kendini daha iyi hissetmek için yanınızda bulunduracağınız tuzlu krakerler size yardımcı olacaktır.

Gebelikte 9 haftayı geride bırakırken kilo almaya başlamış olmalısınız. Kilo almak için tavsiye edilen döneme girdiğinize göre doktorunuzun beden kitle endeksinize göre uygun göreceği kalori miktarını yeme düzeninize katmanız ve almanız gerekli. Mide bulantılarınız değil kilo almak, kilo vermenize bile sebep olmuş olabilir. Bu durumda olmanız gereken kiloya ulaşmanız için gereken beslenme düzenini yine doktorunuzla birlikte belirleyebilirsiniz.

İdrar sıklığının kan dolaşımı ve büyüyen rahminizin mesanenize yaptığı baskıdan kaynaklandığından bahsetmiştik. Birkaç hafta öncesine göre idrara çıkma sıklığınız artmış olabilir, ne de olsa rahminiz büyüdü. Bundan sonra da büyümeye devam edeceği için bu belirtiyi ileride de konuşmaya devam edeceğiz.

9 haftalık hamile bir kadın olarak sütyeniniz de artık küçük gelmeye başlamış olmalı. Hamilelik süresince hormonal değişikliklerde birlikte göğüsler de büyümekte olduğu için normalde giydiğiniz sütyenleri yakın zamanda bir kenara koyup daha büyük bedenler için alışverişe çıkmanız gerekecek.

Cevap yaz