Yükleniyor

Hamilelikte 8. Hafta

Hamilelikte 8. hafta itibariyle bebeğiniz bir embriyodan cenine dönüşümünü tamamlamaya çok yaklaştı. Sizin de egzersiz rutininizi gözden geçirmenizi gerektiren, vücudunuzun yeni belirtilerle tanıştığı bir hafta olacak.

BEBEKTEKİ DEĞİŞİMLER

Embriyonun büyüme hızı 7 haftalık hamilelikle artmıştı ve günde 1 mm uzamaya devam ederek hamilelikte 8. hafta ile 14-20 mm aralığına ulaştı. Fasulyeniz, bu hafta zeytin oldu; ya da ahududu, siz nasıl çağırmak isterseniz.

Siz hissedemiyor olsanız da, hamilelikte 8. hafta ile bebeğiniz içinizde hareket ediyor. Üreme organları da forma girmeye başladı, ancak genital bölge henüz cinsiyetini belli edecek kadar gelişmedi. O yüzden henüz bir cinsiyetten bahsedemeyiz. Ayrıca artık kendine ait bir kan grubu var. Kan hücreleri bu haftadan itibaren yolk sac yerine karaciğerde üretiliyor.

Hamileliğin 8. haftası ile birlikte hâlâ paleti andırmakta olan el ve ayaklarından parmakları çıkmaya başladı. Parmaklar birbirinden ayrılmadı, perdelerle birbirlerine yapışıklar. Dirsek, diz ve bileklerin yerleri belli oldu; hatta dirseklerini bükebiliyor.

8 haftalık bebeğinizin suratı şekillenmeye devam ediyor. Boynu geçen haftaya göre rahatça seçilebiliyor. Alnı, yanakları ve çene kemiği formunu almaya başladı. Çenesi henüz yok denecek şekilde içeri kıvrık ve göğsüne bitişik, ancak o da şekilleniyor. İç ve dış kulak yapıları gelişiyor. Kulak açıklıkları ile duyma ve dengeyi sağlayan orta kulak şekillendi ancak duyması henüz mümkün değil.

Geçen hafta gözlerinin yarısına kadar ulaşan göz kapakları gebeliğin 8. haftaya girmesiyle neredeyse tamamını kapatabiliyor. Hareketlerini kontrol etmeye yarayan göz kasları oluşuyor. Gözlerindeki renk pigmentleri de gelişmeye devam ediyor, ancak gözlerinin açılmasını 27. haftaya kadar bekleyeceksiniz.

Nefes borusu, boğazından gelişmekte olan akciğerin dallarına doğru uzanıyor, bu da ilkel sinir yollarını oluşturuyor. Bebeğinizin nefes almasını ve hıçkırmasını sağlayacak olan diyaframı gelişmeye başladı. Mide ve bağırsak tamamen şekillendi, yerlerine yerleşti ve mide asidi salgısı başladı.

Beyninde, sinir hücreleri birbirlerine bağlanmak üzere yayılıyorlar. Omuriliğinin devamındaki kuyruk iyice küçüldü, böylece embriyonun şekli kurbağa yavrusundan minyatür bir bebeğe dönüştü.

ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER

8 haftalık bebeğiniz henüz kendini göstermeye başlamadı, ancak gebelikten önce yumruk büyüklüğünde olan rahminiz, greyfurt büyüklüğüne ulaştığı için giysilerinizin bel bölgesinde biraz daralma hissedebilirsiniz. Yine aynı sebeple alt karın boşluğunuzda kramplar gerçekleşebilir. Bu kramplar 8 haftalık gebelikte normaldir ve bebek için risk taşımaz. Ancak beraberinde kanama gerçekleşiyorsa dikkate almanız ve doktorunuzla konuşmanız gerekir.

Hamilelikte 8. hafta ile birlikte hamilelik öncesinde yumurtlama dönemlerinden aşina olduğunuz vajinal akıntı yeniden başlayabilir. Hamilelik döneminde vajinal akıntı (Lleukorrhoea) hormonal değişimlere bağlı olarak artış gösterir. Bu ince yapılı beyaz akıntının asıl görevi olası enfeksiyonların vajinadan rahime doğru ilerlemesini engellemektir.

Vücudunuzdaki kan oranı yaklaşık yüzde 50 oranında arttı ve kalp ritminiz yükseldi. Bu noktada progesteron hormonu kan basıncınızın yükselmesini önlüyor. Ancak bir yandan da sindirim sisteminizi etkiliyor ve kabızlığa yol açıyor. Gebeliğin 8. haftası artan kan oranı diğer gebelik hormonlarıyla birleşince baş ağrılarına da yol açabiliyor. Hamilelik süresince almanız gereken ilaçlara dikkat etmeniz gerektiği için her zamanki ağrı kesicinize yönelmek yerine önce doktorunuza danışmanız yerinde olacaktır.

Kalp ritminiz şu anda normalden daha yüksek; düzenli kardiyo veya ağırlık bazlı spor yapıyorsanız gebeliğiniz süresince biraz yavaşlayabilirsiniz. Yapacağınız egzersizlerin nefesinizi kesmeyen, hafif ritmde olmasına dikkat etmelisiniz. Üstelik hCG hormonu vücut ısısını ve harareti kolayca artırır, su molaları vermeye özen göstermelisiniz.

Egzersiz rutininize katacağınız squat hareketi bacaklarınızı güçlendirir ve doğumda size avantaj sağlar. Kendinizi zorlamadan 10 ila 30 saniye arasında pozisyonda durmanız ve 5 defa tekrarlamanız yeterli olacaktır.

Varsa, evcil kedinizin kumunu değiştirme görevini artık başka birine devretmelisiniz. Kedi dışkısında bulunan parazitler insan vücuduna girdiğinde toksoplazma enfeksiyonuna neden olur. Hamilelikte toksoplazma yetişkinler için zararsızdır ancak gebelik durumunda, özellikle ilk trimesterde bulaşırsa, düşük, erken doğum, ölü doğum; bebekte ise çeşitli anomalilere sebep olur.

Çiğ veya az pişmiş et tüketimi de toksoplazma enfeksiyonuna sebep olabilir. Dolayısıyla eti en az 160 derecede iyice pişirmelisiniz. Ayrıca çiğ ete dokunduktan sonra ellerinizi sabunla yıkamayı unutmayın.

 

Cevap yaz