Yükleniyor

Hamilelikte 7. Hafta

Hamilelikte 7. Hafta itibariyle bebeğiniz boy atıyor. Geçen hafta gövdeden çıkmaya başlayan kol ve bacak uzantıları gelişirken kendi uzantılarını da beraberinde getiriyor. Hamilelik dendiğinde ilk akla gelen “aşerme” de en erken bu hafta başlıyor.

BEBEKTEKİ DEĞİŞİMLER

6. haftadan beri embriyonun büyüklüğü iki katına çıktı! Hamileliğin 6 haftası 3-6 mm aralığında olan baş-popo mesafesi 9 ilâ 12 mm aralığına yükseldi. Bu da demektir ki embriyonun boyutu döllenmeden beri 10 bin kat artmış. Minik nar tanesi, küçük bir fasülye tanesi kadar oldu.

Hamileliğin 7. haftası bebeğinizin el ve ayakları, büyümeye başlayan kol ve bacaklarından filizlendi. Henüz ufak paletlere benziyorlar ve görünürde parmaklar yok. Yüzündeki koyu renk benekler burun, kulak, göz ve burun çukurlarına dönüşmeye devam ediyor. Göz kapaklarının büyümesi geçtiğimiz haftadan devam etti ve rengi belli olmaya başlayan gözlerini yarısına kadar örttü bile. Hamilelikte 7. Hafta sonunda dudakları da aralarına katılacak.

Narin ve saydam derisinin altında gelişmeye başlayan kılcal damarlar seçilebiliyor. İlerleyen haftalarda derisi olması gereken kalınlığa ulaşacak. Cildin altında bulunan yağ tabakası da geliştikçe damarların görünürlüğü kaybolacak.

Kafası bu hafta da bedenine göre çok daha büyük görünüyor; bunun sebebi de sinir sistemi ve beyninin gelişme hızının daha yüksek olması. 7 haftalık gebelik itibariyle önümüzdeki birkaç hafta biçim bu şekilde devam edecek. Embriyonun dakikada 100 yeni beyin hücresi üretmesiyle birlikte beyni süratle büyümeye devam ediyor ve yapısı gittikçe karmaşık hale geliyor.

Böbrekleri, yakın zamanda görevine başlamak üzere son formunu geliştirmeye başlıyor. Bu hazırlığın sebebi önümüzdeki haftalarda böbreklerin idrar üretimini gerçekleştirecek olması.

ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER

Hamilelikte 7. hafta ile erken hamilelik belirtileri sıkıntı vermeye hafifçe artarak devam ediyor. Bulantılarınızı zorlayıcı buluyorsanız etkisini azaltacak bazı yöntemler deneyebilirsiniz. Günlük öğün dağılımını 3’ten 5 veya 6’ya çıkararak daha az miktarda ama daha sık yemek yiyebilirsiniz. Yediklerinize dikkat etmeniz, yatağınızın yakınında kraker ya da bisküvi gibi mide bastırıcı atıştırmalıklar bulundurmanız ve sıvı alımınızı yemeklerin arasına denk getirmeniz yardımcı olacaktır.

  • Aşerme ve yiyecek hassasiyeti: Hamileliğin en erken 7. haftasında başlayan aşerme; canınızın olur olmadık yiyecekleri olağanüstü isteme ve yeme ihtiyacı duyma halidir. Bu istek sadece yiyeceklere karşı da değildir; sabun, toprak, kiremit tozu, kil, un veya limon tuzu birden yenilebilir gelmeye başlayabilir; elbette bunları yemek yerine doktorunuzla konuşabilir ve neyin belirtisi olduğunu sorabilirsiniz. Öte yandan istek kadar yiyecek hassasiyeti, sevilen yiyeceklerden tiksinme ve kaçınma olması da normaldir.
  • Tükürük salgısında artış: Salyalarınız akacakmış gibi bir hissiyat, ağzınızda ıslak bir doluluk, daha çok bulantı ve kusma sorunu yaşayanlarda görülür. Bu belirti sizde de varsa biraz sabredin, ikinci trimesterin başında kaybolacak. Yeterli miktarda sıvı tüketmek, gün içinde birkaç defa diş fırçalamak, ağız çalkalamak, şekersiz sakız, beyaz leblebi ve kabak çekirdeği gibi çerezler bu süreçte sizi rahatlatacaktır.

Henüz bu belirtilerin hiçbiri sizde yok mu? Endişelenmenize gerek yok, her anne adayının hamilelik süreci kendine özeldir; zamanlamaları ve belirtilerin şiddeti birbirinden farklıdır.

 

Cevap yaz