Yükleniyor

Hamilelikte 3. Hafta

Hamileliğiniz için ilk adım atılarak hamilelikte 3. hafta içerisinde bebeğinizi oluşturacak sperm-yumurta buluşması yaşanıyor. Hamilelik testi yapmanız durumunda beklediğiniz sonucu görebileceğiniz gibi yanıltıcı bir aksi sonuçla da karşılaşabilirsiniz.

Bu hafta içinizde çok önemli bir buluşma meydana geldi ve bir sperm hücresi yumurtanızın kalın ve sağlam dış yüzeyini geçmeyi başararak onu dölledi. Birkaç gün sonra döllenmiş yumurta uterusa geldi ve kendisine güvenli bir yer bularak buraya kenetlendi. Artık bebeğiniz oluşmaya başlıyor.

Bebek nasıl oluşacak?

Küçük bebeğiniz henüz bir toplu iğnenin başı büyüklüğünde blastosid adı verilen bir hücre yumağı şeklinde. Bu hücre yığını sadece birkaç yüz adetten oluşuyor. Ancak ileride plasentayı oluşturacak olan kısmı hCG hormonu üretmeye başladı bile. Hamilelik testleri işte bu hormonun varlığına bakarak çalışır. hCG salgılanması sonucunda yumurtalıklar yeni bir yumurta olgunlaştırmayı durdururlar. Bu nedenle hamilelik boyunca adet kanaması yaşanmaz.

Hamilelikte 3. Hafta ile birlikte bebeğin içinde büyüyeceği amniyos kesesinin iç sıvısı olan amniyos sıvısı, blastosidin çevresinde toplanıyor. İnanması zor ama şimdiden kılcal damarlar vasıtasıyla blastosid oksijen ve besleyici maddeleri almaya ve atık madde üretmeye başladı bile. Önümüzdeki haftanın sonunda plasenta bebeği besleme görevini devralmaya hazır hale gelecek.

Bebeğin cinsiyetini belirleyen kromozom erkekteki spermden gelir. Annedeki yumurta hücresi her zaman X kromozomuna sahiptir. Spermde X kromozomu varsa bebek dişi, Y kromozomu varsa bebek erkek olur.

Annedeki değişimler:
Gebelikte 3. hafta sonuna doğru yapacağınız bir hamilelik testinde pozitif sonuç alma olasılığınız yüksektir. Eğer testiniz negatif çıkarsa üzülmeyin. Adet gününüzün gecikmesinden birkaç gün sonra testi tekrar etmenizi öneririz. Eğer adet gününüzden bir hafta sonra halen adet görmediyseniz ve testiniz olumsuz çıkıyorsa doktorunuza başvurmanız yerinde olacaktır.

İmplantasyon Kanaması nedir?

Yumurtanın döllenmesinin ardından yumurta rahime yerleşirken bir takım enzimler salgılanır. Bu enzimler her üç kadından birinde hafif kanamaya neden olabilir. Bunun sonucunda eğer çamaşırınızda hafif lekelenmeler görürseniz sakın endişelenmeyin. 3 haftalık gebelik belirtileri arasında görülen bu olayın adı implantasyon kanamasıdır ve doğal sürecin bir parçasıdır. Genelde döllenmeden sonraki 7 ile 10. günler arasında görülür.

Hamilelik sürecinde kanamaların pek çok sebebi olabilir. Bu nedenle her kanamayı düşük olarak değerlendirmek doğru değildir. Örneğin bazen yorucu bir gün geçirmek veya cinsel ilişki sonrası kanama yaşayabilirsiniz. Tabii ki böyle bir olasılık hamilelikte cinsel ilişkinin zararlı olduğu anlamına gelmez. Ancak kanama olduğunda doktorunuza başvurmakta yarar vardır.

Hamilelik sürecinizi kolaylaştıracak, doğuma vücudunuzun daha hızlı adapte olmasını sağlamaya yönelik bazı sporlara başlamayı artık düşünebilirsiniz. Örneğin düzenli yürüyüşler yapmak, yüzmek, hamile yogası veya hamileler için pilates ilk düşünmeniz gereken sporların başında gelmeli.

Hamileğin 8 belirtisi şunlardır:

1. Göğüslerin şişmesi ve sertleşmesi,
2. Koku hassasiyeti,
3. Aşırı yorgunluk hissi,
4. Bazı gıdalara karşı tiksinme duygusu,
5. Mide bulantısı ve kusma,
6. Uykuya eğilim
7. Çok sık idrara çıkma ihtiyacı
8. Yüksek vücut ısısı,

Yukarıdaki belirtilerin tamamı 3 haftalık hamilelik belirtileri arasında her kadın tarafından hissedilmeyebilir. Bu belirtiler hamile olduğunuzun kesin göstergesi olmadığı gibi, belirtileri hissetmemeniz hamile olmadığınız anlamına gelmez. Kesin sonuç için her zaman doktorunuza başvurmalısınız.

Bebeğin cinsiyetini belirleyen nedir?

Hamilelikte 3. hafta sonunda bebeğinizin cinsiyetini ilişkiye girdiğiniz gün ile belirleyemezsiniz. Yediklerinizin, içtiklerinizin, ilişkiye giriş pozisyonunuzun bebeğinizin cinsiyeti üzerinde hiç bir etkisi yoktur.

Günümüzde tüp bebek yönteminde bebeğin cinsiyeti belirlenebilmektedir. Ancak yasal ve etik olarak bu şekilde cinsiyeti önceden belirlemek sadece tıbbi açıdan bir zorunluluk arz ediyorsa uygulanabilir. Doğada neslin devam edebilmesi için eşeyli üreyen tüm canlılarda olduğu gibi insanda da erkek ve dişi doğum oranı aynı veya birbirine çok yakın olmak zorundadır. Yapılan çalışmalar insanlarda erkek doğum oranının %5 daha fazla olduğunu göstermektedir. Ancak bazı meslek gruplarında belli cinsiyetin doğum oranının yüksek olduğu bilimsel olarak tespit edilmiştir.

Örneğin; Alkollü içecek sektöründe çalışan erkeklerin daha çok kızları olmaktadır. Stresli işlerde çalışanların kızları daha çok, anestezi uzmanı erkeklerin ise daha çok erkek çocukları olmaktadır. Şizofreni hastası kadınların kız, MS hastası kadınların ise erkek çocukları olma ihtimalinin daha çok olduğu tespit edilmiştir.

Cevap yaz