
- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 6 Mart 2018
Hamilelikte 4. Hafta
Bebeğiniz henüz formu olmayan bir embriyo şeklinde ve gelişmeye başlıyor. Adet kanamanızı dikkatlice izleyeceğiniz hamilelikte 4. hafta içerisindesiniz. Gecikme varsa ve zamanının geldiğini hissediyorsanız test seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.
Gebeliğin dördüncü haftasında bebeğiniz küçük bir haşhaş tohumu boyutunda embriyo denilen bir hücre yumağı halinde. Bu hücre yumağı ikiye ayrılacak ve bir kısmı gelişerek bebek olacak, diğer kısmı plasentayı meydana getirecek.
BEBEĞİNİZDEKİ GELİŞMELER
Hamilelikte 4. Hafta itibariyle 10. haftaya kadar bebeğinizin organları gelişmeye başlayacak. Hatta bazı organlar gelişimini tamamlayarak çalışmaya bile başlayacaklar. 4 hafta, bebeğin gelişimi süresince en savunmasız ve hassas olduğu dönemdir.
ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER
Geciken adet kanamasını dikkate alacağınız ve şüphelendiğiniz sonuç için hamilelik testlerini değerlendirmeye başlayabileceğiniz haftaya girdiniz. 4 haftalık hamile belirtileriyle bu hafta içinde büyük ihtimalle hamile olup olmadığınızı yeni öğrenmiş olacaksınız. Bazı idrara dayalı hamilelik testleri 4. hafta yapıldığında negatif sonuç verebiliyor; bu yanıltıcı olabilir. Şüpheleriniz devam ediyorsa bir kliniğe giderek kan testi yaptırabilirsiniz. Klinik ortamında yapılan test daha güvenilir sonuç verecektir. Hamilelik testiniz pozitif çıktıysa sizi tebrik ediyoruz. Şimdi hiç vakit kaybetmeden doktorunuzdan randevu almalısınız.
4 haftalık gebe olarak ilk yapmanız gerekenlerden birisi eğer herhangi bir ilaç kullanıyorsanız bunun hamileliğinizi etkileyip etkilemeyeceğini öğrenmek olmalı.
Hamileliğinizin bu aşamasında karın şişmeyeceği için dışarıdan herhangi bir belirti fark edilmez. Her kadın hamileliği farklı yaşar. Hatta aynı kişi birden fazla hamilelik yaşadıysa bunlar da farklılık gösterebilir. İlk bebeğinde 4. haftada yoğun mide bulantısı yaşayan bir kadın ikinci hamileliğinde hiç bulantı yaşamayabilir.
Unutmayın, hamilelikte 4. Hafta sonrasındaki 6 hafta bebeğinizin gelişimindeki en kritik dönem. Bu nedenle doktorunuzun vereceği ilaçları aksatmadan ve düzenli olarak almalısınız. Aynı zamanda doğru beslenmeniz, uyku düzeniniz, yorgunluk ve stres düzeyinizin bebeğinizin gelişimi için önemli etkenler olduğunu hatırlatırız.
Eğer yaşınız 35’in altındaysa ve bir yılı aşkın süredir hamile kalamama durumundaysanız (35 üstü durumda 6 ay denemeden sonra) doktorunuza bu durumu anlatmalı ve nedeninin araştırılmasını talep etmelisiniz. Bir sorunun erken teşhis edilmesinin çözüm şansını arttıracağını unutmayın.
HCG İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER
Hamileliğin kesin tespiti kandaki veya idrardaki bhCG seviyesine bakılarak yapılır. HCG (İnsan Koryonik Gonadotropin) hormonu vücutta sadece hamilelik durumunda ortaya çıkar ve döllenmiş yumurta rahim duvarına yerleştikten sonra plasentayı meydana getiren hücreler tarafından salgılanır. Hamileliğinizin ilk günlerinde bu hormonun seviyesi oldukça düşük çıkar ancak geçen her 72 saatte yaklaşık olarak iki katına ve üstüne çıkar.
Hamile olmayan bir kadının vücudundaki HCG hormonu seviyesi 0-5 mIU/ml arasındadır. 6-24 mIU/ml arası gri bölgedir, yani kesin bir sonuç vermez. Test sonucu bu aralıkta kalırsa test birkaç gün sonra tekrarlanır. Çıkan değerin 25 mIU/ml’dan yüksek olması kesin hamileliği gösterir. Haftalık değişen değer aralıklarına göre hamileliğinizin kaçıncı haftasında olduğunuz da tespit edilir. Test sonucu 5 ile 426 mlU/ml* arasında bir değeri gösteriyorsa hamileliğinizin 4. haftasında olduğunuz anlaşılır.
*American Pregnancy Association verisidir.
Artık hamileliğiniz 4. haftada resmen tescillendiğine göre hamilelik öncesi alışkanlıklarınızı gözden geçirmelisiniz. Varsa sigara alkol kullanımını hemen bırakmalısınız. Unutmayın, siz içmeseniz bile yanınızda sigara içilmesi bir pasif içiciliktir ve hem sizi hem de bebeğinizi etkiler. Sigara içilen ortamlarda bulunmamaya özen göstermelisiniz. Hamilelikte riskli yiyecekler konusunda Anneyiz uzman ekibinden Diyetisyen Psikolog Nazlı İ. Yüksel Dönmez’in önerilerine kulak vermek isterseniz aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
ÇOĞUL GEBELİK NASIL OLUR?
Normal koşullarda bir yumurta olgunlaşır ve döllenir. Ancak bazı durumlarda birden fazla yumurta olgunlaşarak döllenirlerse çoğul gebelik meydana gelebilir. Eğer iki yumurta iki sperm tarafından döllenmişse bunun adı “çift yumurta ikizi” olur. Bu tarz ikizlerin genetik yapıları farklıdır. Tıpkı farklı zamanda meydana gelen iki kardeş kadar birbirlerine benzerler.
Eğer tek bir yumurta hücresi döllendikten sonra ikiye ayrılarak iki canlı meydana getirirse buna tek yumurta ikizi denir. Bu şekilde doğan ikiz çocukların genetik yapısı birbiri ile tamamen aynıdır. Bu nedenle cinsiyeti, kan grubu, saç ve göz rengi gibi özelliklerinin tamamı birbiriyle aynıdır.