- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 4 Mart 2018
Hamilelikte 5. Hafta
En son adet kanamanızın üzerinden 5, döllenmenizin üzerinden 3 hafta geçti. Hamilelikte 5. hafta itibariyle bebeğinizin organları bu hafta oluşmaya başlayacak, siz de vücudunuzdaki değişiklikleri ve hamilelik belirtilerini hissedeceksiniz.
BEBEKTEKİ DEĞİŞİMLER
Bebeğiniz büyüyor! Hamilelikte 5. hafta embriyonun başıyla poposu arasındaki mesafe yaklaşık olarak 1 mm’ye ya da küçük bir elma çekirdeği uzunluğuna ulaşıyor. Henüz ultrasonda net seçilmesi beklenmez. 4. hafta ortaya çıkan, embriyonun bulunduğu gestasyonel kese (gestational sac) ise şimdi ortalama 6-12 mm arasında bir çapa ulaştı. Embriyo henüz görüntülenemediği için hamilelik haftasını belirlemek için kesenin çapı kullanılabilir.
Hamilelikte 5. hafta içerisinden gestasyonel kesenin içinde yolk kesesi (yolk sac) adı verilen ikinci ve daha küçük bir kesenin belirginleşmesi ve görülebiliyor olması beklenir. Bu yapı bebek için kan hücresi üretmekle görevlidir ve bebeğin sağlığı için önemlidir. Eğer yolk kesesi 5. haftada görülemezse bazı durumlarda 6. haftada da ortaya çıkabilir. İlk üç ayın sonuna kadar gestasyonel kesenin içinde kalır ve büyüklüğü 6 mm’yi geçmez. Yolk kesesinin varlığı ve büyüklüğü hamileliğin gidişatı için belirleyicidir.
5 haftalık bebek gelişimine göre embriyo şu anda ektoderm, endoderm ve mezoderm adlı üç katmandan oluşuyor. Bu katmanlar bebeğinizin iskeletini, yaşamsal faaliyetleri için gereken doku ve organları şekillendirmeye başlıyor.
- Ektoderm; merkezi sinir sistemi taslağını (nöral tüp), deri, saç, tırnak, ağız içi ve sinüsler gibi boşlukları, dişleri ve salgı bezlerini oluşturacak. Nöral tüp daha sonra beyin, sinirler, omurga, omuriliğe dönüşecek.
- Endoderm; sindirim sistemi, solunum sistemi, tiroid bezi ve idrar torbasını oluşturacak.
- Mezoderm; kalp, dolaşım sistemi, lenf sistemi, kas, kemik, böbrek ve üreme organlarının şekillenmesini sağlayacak.
ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER
Hamilelikte 5. hafta sonunda ikinci ayınıza girdiniz ve bebeğiniz size varlığını hissettiriyor. Dolayısıyla 5 haftalık gebelik semptomları kendini göstermeye başladı. İleride bedeninizin yaşayacağı birçok değişikliğin de habercisi oldu. Bu değişiklikler biraz rahatsızlık veriyor olabilir, ancak hamileliğiniz boyunca bunların olması normal. Bir süre hayat kaliteniz ve rutininizde sıkıntılar yaşayabilirsiniz ancak bunların bebek gelişimi sürecinde geçici olduğunu unutmayın.
- Göğüslerde hassasiyet: Yükselen hormon seviyesi vücuttaki kan dolaşımını hızlandırır ve göğüslerde hassaslık, şişme, hafif kaşıntı, ve ağrıya sebep olur. 5 haftalık hamilelik belirtilerinin en yaygınıdır. Adet kanaması öncesi göğüs hassasiyetinin ileri seviyesi olarak da tarif ediliyor.
- Yorgunluk: Progesteron hormonu seviyesi arttıkça kendinizi yorgun ve halsiz hissedebilirsiniz. Günün herhangi bir anında dinlenmeye ihtiyacınız olabilir. Hamileliğinizin ilk üç ayı ya da tamamı boyunca da devam edebilir. Gün içinde kendinize mola vermeniz ve sağlıklı atıştırmalıklarla kan şekerini dengede tutmanız yorgunluğunuzu kontrol altına almanıza yardımcı olacaktır.
- Çok sık idrara çıkma: Hamileliğin 5 haftasıyla birlikte büyümekte olan rahim mesaneye baskı yaptıkça idrar ihtiyacı artar. Hormonal değişiklik de böbreklerine giden kan akışını artırır ve mesanenin dolmasını hızlandırır. Kendinizi tutmamanız ve sık sık mesanenizi boşlatmanız çok önemli. Gün içinde su harici sıvı alımını sınırlamanız yardımcı olacaktır ancak tamamen önüne geçmek ne yazık ki mümkün değil.
- Bulantı: Hamilelikle ilgili en çok duyduğumuz belirtidir. Ancak yaygın olanın aksine sadece sabahları değil günün her saatinde bulantınız olabilir. Tipik olarak gebelikde 5. haftada başlasa da 8. haftaya kadar gecikebilir. Hamileliğin ilk 3 ayı boyunca sürer. Araştırmalar sorumlusunun hCG hormonu olduğunu gösteriyor. Hormon salınımının ilk 3 aydan sonra yavaşlamasıyla birlikte bulantılar da azalmaya başlayacak. O zamana kadar gün boyunca daha az ve sık yemek, bulantınızı biraz daha hafifletecektir.
- Kramplar: 4. haftanın devamında 5. haftada da embriyonun rahime yerleşmesine bağlı olarak kasıklarınızda hafif kramplar hissedebilirsiniz. Bu kramplar geçicidir, ancak şiddeti artarsa doktorunuzla konuşmanızda fayda var.
5 haftalık hamile kişide yaşanan en belirgin değişimlerin yanında çeşitli yiyeceklere karşı tavır değişikliği, baş dönmesi, hafif kanama, vajinal akıntı, değişken ruh hali de zaman zaman ortaya çıkabilir.
Sağlıklı bir hamilelik geçiren her kadın aynı semptomları göstermeyebilir. Aynı zamanda, ilk ve sonraki hamilelik dönemlerinde de bedeniniz farklı tepkiler verebilir. İlk hamileliğinizde yaşadığınız mide bulantısını ikinci seferde yaşamayabilirsiniz. Annelerin çoğu ilk üç ayın bütün hamilelik sürecine göre en çok rahatsızlığın yaşandığı zaman dilimi olduğunu söylüyor.