- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 3 Mart 2018
Hamilelikte 6. Hafta
Bebeğinizin doku ve organlarının gelişimi sürüyor. Hamilelikte 6. hafta itibariyle alışkanlıklarınızı bebeğinizi düşünerek gözden geçirmeniz ve gerekirse değiştirmeniz gerekiyor. O sizin içinizde ve sizin vücudunuzdan gelenlerle besleniyor. Sizin, ikinize de iyi bakmanıza ihtiyacı var.
BEBEKTEKİ DEĞİŞİMLER
Görüntüsü küçük bir kurbağa yavrusunu andıran embriyonun ortalama uzunluğu (baş – popo mesafesi) 3-5 mm aralığında; yani yaklaşık minik bir bezelye tanesi veya nar tanesi kadar. Bedeninin arka kısmı ön kısmından daha hızlı geliştiği için “cenin pozisyonu” olarak bilinen ters C harfi görünümünü aldı ve doğana kadar bu şekilde gelişmeye devam edecek.
Gebeliğin 5. haftasında bebeğinizin hareketlenen kalbi artık tek bir haşhaş tohumu boyutunda. Yetişkin birinin kalbinden yaklaşık iki kat daha hızlı atıyor olsa da (dakikada ortalama 110 atış) damarlar gelişmediği için yeterli bir kan dolaşımı olduğunu söyleyemeyiz. Eğer geçen hafta göremediyseniz, hamileliğin 6. haftası ile birlikte ultrasonda bebeğinizin kalp atışlarını görebilirsiniz. Ne kadar heyecan verici, değil mi?
Diğer hayati organlarından karaciğeri, akciğeri, ve böbreklerini oluşturacak hücreler yerlerine geçti, ama organların gelişimlerini tamamlayıp görevlerine başlamalarına daha vakit var. Omurilik ve beyni birbirine bağlayan nöral tüp hamilelikte 6. hafta ile kapanıyor. Ufak bir kuyruk uzantısı olan omuriliği hızla büyümeye devam ediyor; beyni, kasları ve kemikleri de şekilleniyor.
Gebeliğin 6. haftası bebeğinizin kol ve bacakları, el ve ayak parmaklarını her an çıkmaya hazır bekleyerek, gövdesinde tomurcuklanıyor. Bir yandan da suratını oluşturacak olan dokular şekillenmeye başladı. Yüzündeki koyu renk benekler zamanla gözlerine, burnuna, ağzına ve kulaklarına dönüşecek. Göz kapaklarıyla gözlerinin içinde kornea, retina ve iris de gelişiyor.
Embriyo artık anneden kendisine geçebilecek negatif faktörlerden etkilenmeye çok açık, dolayısıyla 6 haftalık hamilelik itibariyle kötü alışkanlıklarınız, kimyasallar bebeğinizin gelişimini etkileyebilir; bu etkileşimin sonucunda da bebek sağlıksız doğabilir.
ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER
Geçtiğimiz haftalarda hamilelikte progesteron ve östrojen hormonlarının salgılanma hızı ve miktarında değişiklikler olduğundan bahsetmiştik. Hamile olduğunuzu bilmeyen insanlara kişilik bölünmesi izlenimi veriyor olsanız da yaşamakta olduğunuz duygusal dalgalanmaların kaynağı tam da bu değişiklikler! Hormonları bir kenara bırakırsak, hayatınız değişiyor ve sadece bunu düşünerek bile duygulanmamanız mümkün değil.
Yorgunluk, göğüslerde hassasiyet, sık idrara çıkma, bulantı gibi belirtiler hamileliğin 5. haftası başlamadıysa bu hafta başlamış olacak. Geçen hafta bulantı yaşadıysanız hamileliğin 6. haftası şikayetinizin arttığını fark edebilirsiniz. Bu bulantıları kusmalar da takip ediyor olabilir. Bulantı gibi kusmalarınız da günün herhangi bir saatinde olabililir. Birçok anne adayı bulantılarının sabahları günün geri kalanına göre daha yoğun olduğunu söylüyor. Bunu, vücudunun size güne bebeğini hatırlatarak başlatma şekli olduğunu düşünebilirsiniz. Öte yandan kusmalar sıvı kaybına yol açacağı gibi kilo kaybına da sebep olabilir. 1-2 kilo vermeniz sorun olmayacaktır; vücudunuz zamanla bebeğinize alışacak ve kilo değişiminiz de normale dönecektir.
Hamilelikte 6. hafta ile birlikte yiyecekler konusundaki hassasiyetinize artık koku da katılıyor. En sevdiğiniz yemeğin kokusundan kullandığınız parfümün kokusuna kadar, sevdiğiniz birçok şey artık sizi kusma noktasına getirecek kadar rahatsız edici olabilir. Ne yazık ki bazı anne adayları eşlerinin teni veya parfümünden dahi rahatsız olabiliyorlar.
Sigara, alkol, uyuşturucu, fazla kafein ve saç boyası eğer hayatınızın parçasıysa artık vedalaşmanız bebeğinizin sağlığı için çok önemli. Öte yandan sağlıklı beslenmeye başlayarak vücudunun ihtiyacı olan vitaminleri gıdalardan alabilirsiniz. Açık havada yürüyüş yaparak hafif bir egzersizle birlikte hem kendiniz hem bebeğiniz için D vitamini depolayabilirsiniz.
- Hormonlar hamile kadınların çoğunda sigaradan soğumaya yol açıyor ancak bunun gerçekleşmediği durumda kendi iradenizi kullanmalısınız. Devam ettiğiniz takdirde, bebeğiniz normalin altında bir kilo ile doğabilir ya da hamileliğin erken döneminde var olan düşük riskini artırabilirsiniz.
- Eğer saçlarınızı boyamaya devam etmeniz gerektiğini düşünüyorsanız alternatif olarak röfle yaptırabilirsiniz. Röfle, boyanın saçların uçlarına yapılan boya işlemi olduğu için saç dipleriyle (kafa derisi) temas etmez.