Yükleniyor
Bebeklerde tuvalet eğitimi

Tuvalet eğitimi için doğru zaman

Tuvalet eğitimi çocuk gelişiminde önemli ve zaman zaman da zorlayıcı bir dönem. Olması gerekenden çok erken, baskı kurarak tuvalet alışkanlığını kazandırmak ne kadar yanlışsa geç yaşa bırakmak da o kadar yanlış. Peki tuvalet eğitimi için doğru zaman nedir?

Tuvalet eğitimi hem ebeveynler hem de çocuklar için önemli bir seviye atlama dönemi. Bu eğitime başlamak için öncelikle çocuğunuzu gözlemlemeli ve hazır olduğuna dair işaretleri almalısınız. O zaman süreç her iki taraf için de daha kolay olacaktır.

Bu eğitimin verilmeye başlandığı 2 yaş, çocukların “2 yaş sendromu” dönemine denk geldiğinden aile içinde çatışmalara neden olabiliyor. Çocuğunuzun tüm negatif tavırlarına rağmen tuvalet eğitimindeki birinci kuralınız ebeveyn olarak pozitif ve yapıcı bir tutuma sahip olmak olsun.

ÇOCUĞUNUZ TUVALET EĞİTİMİNE HAZIR MI?

Bebeklerin kas gelişimi ve idrarını (çişini) tutabilmesinin 20’nci aylarda başladığını unutmayın. Bazı çocuklarda bu 18 ayda da olabiliyor ancak çocuğun yeterli olgunluğa ulaşması da başka bir kriter. Çoğunlukla 2 yaş civarında başlayan tuvalet alışkanlığı 3 yaşında tam anlamıyla oturmuş oluyor. Sağlıklı bir çocuğun 4 yaşından sonra tuvalet alışkanlığı kazanmamış olması ise geç olarak kabul ediliyor. Aşağıda sıralanan işaretleri veren bir çocuk genelde tuvalet eğitimine hazırdır.

  • Birkaç saat boyunca bezi kuru kalabiliyorsa‚
  • Altı kirlendiğinde hemen değiştirilmesini istiyorsa‚
  • Kendini ifade edebiliyor ve söylediğinizin çoğunu anlayabiliyorsa‚
  • Belli sürelerle ve sıkılmadan oturabiliyorsa‚
  • Tuvalet ihtiyacını davranışlarıyla ve duruşuyla ifade etmeye başlamışsa, çocuğunuz tuvalet eğitimine başlayabilir.
  • Tuvalet hakkında sosyal farkındalığı oluştuysa.

TUVALET EĞİTİMİNE NASIL BAŞLAMALI?

Yukarıdaki işaretleri aldıysanız eğitime başlayabilirsiniz. Bir lazımlık ve klozet küçültücü aparat satın alın. Bazı çocuklar lazımlık kullanmadan küçültücüyle de başlayabilirler. Yaz ayları hava sıcak olduğundan ebeveynler tarafından eğitime başlamak için tercih edilen bir dönem. Halıları kaldırın ve küçük kazalara hazırlıklı olun. Çocuğunuzun yaşı erkense bir kaç saatlik “özgür” yani bezsiz zamanlar yaratın. Bioritmine uygun olarak da onu tuvalete götürün. Israrcı olmayın. İlk zamanlarda tuvalete yapamayabilir, amacınız oraya oturmak ve zaman geçirmek olsun. Kitap ya da oyuncaklardan destek alarak tuvalette oturmasına yardımcı olun. Ciddi bir tepkisi varsa fazla zorlamayın ve eğitime başlamayı erteleyin. Başarılı olduğunda onu daima övün, başarılı olmadığında kızmayın, doğal bir süreç olduğunu anlatın.

Her konuda olduğu gibi tuvalet konusunda da farklı görüşler mevcut. Bezi çıkarıp bir daha takmayanlar, yavaş yavaş çıkaranlar (ilk hafta günde iki-üç saat) gündüz çıkarıp gece bezleyenler… Burada önemli olan size ve çocuğunuz uygun bir yöntemde karar kılmak ve tutarlı olmak. Yalnız çocuğun kafasını karıştırmak doğru değil. Evde çıkartıp dışarıda kendi rahatınız içim bez takarsanız bu işte başarılı olamazsınız. Tuvalet eğitimine başladığınız dönemde dışarıda olmanız gerekirse, portatif lazımlıklardan kullanmanızı tavsiye ederiz. Eğitime başladığınız ilk günlerde uyku esnasında bezlemeye karar verirseniz o uyuduktan sonra bezleyin ve uyanmadan bezi çıkarın. Bu süreçte külot bezler de kullanabilirsiniz.

Cevap yaz