- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 23 Temmuz 2018
Ek gıdaya geçiş ve bilmeniz gerekenler
Bebeğiniz altıncı ayını tamamladığında hem sizin hem de onun için yeni bir dönem başlar. Ek gıdaya geçiş yani anne sütü dışındaki yiyeceklerle tanışma evresi. Bu sürecin “tanışma” olduğunu unutmayın ve ana besin kaynağının anne sütü olmasına özen gösterin.
Ek gıda dönemi geldiğinde tüm ebeveynleri tatlı bir telaş sarar. Ne ile başlayacağız, hangi saatte besleyeceğiz, nasıl pişireceğiz, kaç öğün besleyeceğiz, ne kadar vereceğiz gibi pek çok soru ile dolu bu dönem tüm ebeveynler için oldukça hassas olunması gereken bir süreç. Çünkü 6. Ay itibariyle bebeğin artan ihtiyaçlarını ona özel hazırlanmış, taze gıdalarla desteklemek gerekiyor. Ancak bilinmesi gereken en önemli nokta anne sütü, anne sütü yetersiz veya yokluğunda formül mama 1 yaşa kadar bebeğin yine ana öğünü olacaktır. Bu dönemdeki endişelerin başında bebeği yeterince besleyememek ve bebeğin ek gıdayı reddetmesi geliyor.
Ek gıdaya ilk başlangıçta 2-3 tatlı kaşığı ile başlayıp hedeflenmesi gereken miktar GÜNLÜK adece 50 ml (5 çorba kaşığı) kadardır. Buna bebeğinizin kendi yumruğu kadar ek gıda da diyebiliriz. Bu miktarı tek seferde bebeğiniz tüketmeyince paniğe kapılmak yerine farklı zaman dilimlerinde tekrar tekrar sabırla denemeye devam etmek gerekir.
Bebeğinizin yiyeceği besinleri hazırlamadan önce hazırlayan kişi ellerini mutlaka iyice yıkamalıdır. Kullanılan besinler, hazırlama ve saklama kaplarının temiz olduğundan emin olunmalıdır.
Besleyici olacak diye çok karışık ve uyumsuz gıdalar birarada verilmemelidir. Hazırladığınız gıdanın tadına önce siz bakın! Her gıdayı kendi tadıyla öğrenmesi en önemlisi.
Hazırlanan yiyeceği tahta kaşıkla ezmek, cam rende kullanmak en ideal yöntemdir. Hem besin değeri kaybını önlemek hem de çiğneme ve yutmayı öğrenmesi için blender kullanmaktan kaçınmalısınız. Aynı şekilde hazırlanan ek gıda biberonla da verilmemeli, bebeğinize uygun sertlik ve büyüklükte kaşık ve bardak kullanılmalıdır.
Yemek yeme esnasında bebek dik pozisyonda tutulmalı, kesinlikle yatarak beslenmemelidir.
Bebeğinizi mama sandalyesinde bırakırken ve önünde yiyecek varken mutlaka bir yetişkin gözetiminde olmasına dikkat etmelisiniz.
Ek gıdalara başlandığında bebek öğürebilir. Bebek öğürdüğü için pek çok ebeveyn bebeğin yutamadığını düşünerek hemen blender ile krema kıvamında mama hazırlamaya başlar. Ama unutmayın bu bir geçiş dönemi ve bebeğiniz bugüne kadar sadece sıvı ile beslendiği için daha yoğun olan püre kıvamını yutmayı öğrenmesi mutlaka zaman alacaktır.
Yemeğin midedeki sindiriminin tamamlanması için öğünden sonra mutlaka dik pozisyonda 30-45 dakika oturtulmalıdır.
Uyku saatinden 1 saat önce beslenme bitirilmeli, beslenme bittiğinde doktorun önerdiği şekilde bebeğin ağız temizliği gerçekleştirilmelidir.
Bebeğinizin sizi gözlemlediğini unutmayın, çünkü bu dönemde taklit ederek öğrenirler. Yemeklerde seçici olursanız, bebeğiniz de bir ‘seçici yiyici (pickyeater)’ adayı olur. O yüzden kötü örnek olabilecek her türlü yaklaşımdan uzak durmaya özen gösterin.