Yükleniyor
Hamilelikte aşerme

Hamilelikte aşerme

Hamilelik deyince akla ilk gelenlerden biri aşerme adı verilen, olur olmadık yiyecekleri olağanüstü isteme ve yeme ihtiyacıdır. Herhangi bir yiyeceğe, günün herhangi bir zamanında duyulabilen arzu, zaman zaman yıpratıcı da olabiliyor. Peki aşerme gerçekten nedir, neden ortaya çıkar?

Aşerme nedir?

Anne adaylarının birinci trimesterde ortaya çıkan çeşitli yiyeceklere karşı duyduğu karşı konulması zor istek ve yeme ihtiyacı “aşerme” olarak adlandırılır. Yaklaşık yedinci haftadan itibaren ortaya çıkan bu durumun devam süresi değişkendir. Genel olarak bitişi 12 ilâ 18 hafta arasında olarak öngörülse de her anne adayının deneyimi farklıdır; bazı anne adaylarında daha uzun ya da kısa süre görülebilse de, hiç görülmeme durumu da normaldir ve endişe etmeniz gerekmez.

Aşermenin sebebi nedir?

Hamileliğinizin başlangıcından itibaren hormonlarınızda oluşan büyük değişikliklerin tat ve koku duyularını fazlasıyla etkilediği bilinse de aşerme sebebinin hormonal olduğu kesin olarak söylenemez.

Uzmanların bir kısmına göre istek duyulan bazı yiyeceklerin işaret ettikleri durumlar vardır. Örneğin buz küpleri gibi besin değeri olmayan ya da kil, çamaşır kolası gibi yiyecek olmayan maddelere karşı duyulan istek, vücudunuzda demir veya çinko eksikliği olduğunu gösteriyor olabilir. Çikolata isteği vücudunuzun magnezyuma, süt isteği de kalsiyuma ihtiyaç duymasıyla bağdaştırılabilir.

Canınız çikolata çektiğinde vücudunuzun aslında magnezyum istediğini bilirseniz, isteğinizi magnezyum içeren tam tahıllar, kabuklu yemişler veya ıspanak gibi yeşil sebzelerle de bastırabilirsiniz. Balık yağı veya keten tohumu yağı gibi yağ asitlerinin takviyesi de aşermeyi azaltabilir.

Bunlar bazı uzmanların savunduğu, doğruluğunu kanıtlamak için üzerinde yeterince araştırma bulunmayan teorilerdir. Bazı uzmanlarsa aşermenin anne adayının vücudunun ihtiyaçlarıyla bir ilgisi olmadığını, aksi takdirde aşermenin çikolataya değil brokoliye yönelik olacağını savunmaktadır.

Aşerme durumunda ne yapılabilir?

Bütün uzmanların hemfikir olduğu nokta ise aşermeye dikkat etmeniz gerektiğidir. Sağlıklı yiyeceklere duyulan istekleri karşılamanız, daha az sağlıklı ya da tamamen sağlıksız olanlar için de alternatiflere yönelmeniz tavsiye edilmektedir. Aşerme süresince de dengeli beslenmeden şaşmamak hem vücudunuzun besin ihtiyacını, hem de duygusal ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır. Aşerme dönemi bittiğinde normal yeme düzeninize geri dönebileceksiniz.

Eğer aşerme yiyeceklere karşı değil, sabun, toprak, kiremit tozu ve kil gibi yenilmeyen veya besin değeri olmayan buz gibi maddelere yönelikse doktorunuzu bu durumdan haberdar etmeli ve tavsiyelerine uymalısınız.

Tatlı ya da ekşi aşermeden bebeğin cinsiyeti anlaşılır mı?

Bu soruyu özellikle ekledik çünkü geçmişten bugüne süregelen gebelik döneminde tatlı ya da ekşi aşermenin bebeğin cinsiyetini belirlediği yönünde bir inanış bulunuyor. ‘Ekşi yersen kız, tatlı yersen erkek olur‘ gibi inanışlar maalesef kanıtlanmış bir gerçeği yansıtmıyor. Yukarıda belirttiğimiz gibi aşermenin nedeni tam olarak bilinmese de vücutta eksik olan maddelerin hamilelikle birlikte annede ihtiyaç olarak hissedilmesi ve bunu içeren yiyeceklere yönelinmesidir.

Cevap yaz