Yükleniyor
Hamilelikte beslenme

Peki ben şimdi ne yemeliyim?

Hamileliğinizin müjdesini aldınız! Şimdi sizi nasıl bir süreç bekliyor? Ne yersem bebeğimin fiziksel ve zihinsel gelişimi için en doğru seçimi yapmış olurum? Ya çok kilo alırsam? gibi pek çok soru kafanızda dolaşıyor biliyoruz.

Gebelik haberini aldığınız anda artık tüm beslenme alışkanlıklarını detaylıca gözden geçirme ve birtakım tedbirler alma zamanı. Araştırmalar gebeliğin öncesi ve süresince annenin beslenmesi ve yaşam tarzı alışkanlıklarının bebeğin genetiğinde bile değişiklikler yaratabileceğini gösteriyor. Örneğin ailede diyabete yatkınlığı olan anne adayının bebeğine diyabet için genetik miras bırakmaması gebelik öncesi, süresi ve sonrasındaki yaklaşımlarıyla mümkün.

Bunu sağlamak için de tüm besin gruplarını doğru miktarda aldığınızdan emin olmak gerekir. Porsiyonların ve tüketilmesi gereken şeklin kişiden kişiye değişeceğini unutmayınız.

Hamilelikte Meyve Tüketimi

Mümkünse mevsiminde, taze olan meyveleri gün içinde 3-4 porsiyon kadar tüketmek gerekir. Bu da ortalama 500 gr kadar taze meyveye denk geliyor. Eğer kuru üzüm, kuru kayısı, hurma gibi kuru meyveleri de tercih ediyorsanız tüketilecek taze meyve miktarını azaltmak gerekir. 200 gr taze meyveye 2 incir/ 3 hurma/4-5 kuru kayısı/ 2 yemek kaşığı kuru üzümden herhangi biri eşdeğerdir. Diyabet gibi kronik hastalık varlığında tüketilecek meyve çeşitleri ve öğünleri mutlaka bir beslenme uzmanı ile planlanmalıdır.

Hamilelikte Sebze Tüketimi

Hergün çiğ ve/veya pişmiş halde bol miktarda tüketilmelidir. Tabağınızda ne kadar çok renkte sebzeye yer verirseniz o kadar besin değerini artırmış olursunuz. Yeşil, kırmızı, sarı, mor, turuncu, beyaz renkte hayal gücünüzü kullanarak rengarenk salatalar ya da sebze soteleri oluşturabilirsiniz. Ancak sebzeleri çiğ olarak tüketecekseniz sirkeli suda beklettiğinizden emin olmalısınız. Ev dışında salata tüketmek konusunda gebelik süresince daha tedbirli olmalısınız.

Hamilelikte Süt Ürünleri Tüketimi

Hamilelikte beslenme süresince her gün 3 su bardağı ( 600 ml) kadar süt, yoğurt, ayran ya da kefir tüketimini görev edinmelisiniz. Doktorunuz fazla kilo almamanızı öneriyorsa yarım yağlı ya da yağsız olanları tercih edebilirsiniz. Ancak hayvansal süt ve ürünleri tüketimi konusunda sorun yaşıyorsanız mutlaka kalsiyumun diğer kaynaklarına (badem, maydanoz, kuşburnu, kara lahana, asma yaprağı vb) yoğunluk vermelisiniz.

Hamilelikte Protein Alımı

Et, balık, hindi, yumurta, peynir, kuru baklagiller (nohut, kuru fasulye, börülce, barbunya vb), şekersiz fıstık ezmesi proteinin bitkisel ve hayvansal başlıca kaynaklarıdır. Bebeğinizin fiziksel ve zihinsel gelişimi için protein olmazsa olmaz besin grubudur. Yapılan çalışmalar, gebeliğin 12. Haftasına kadar balık ve diğer bitkisel kaynaklarla alınan omega 3 ün düzenli tüketilmesinin, tüketmeyenlere göre bebeğin baş çevresinde önemli artış sağladığını göstermiştir.

Hamilelikte Tahıl Alımı

Ekmek ve ekmek yerine geçen yiyecekleri içinde bulunduran tahıl grubu yiyecekler bedenimizin ihtiyacı olan enerjinin sağlanması için temel yiyeceklerdir. Hamilelikte beslenme süresince tam buğday ekmeği, tam buğday makarnası, tatlı patates, kabuklu pirinç gibi lif yönünden zengin tahılları tüketmeniz hem kabızlık, hemoroid gibi sorunlara karşı korur, hem de daha uzun süre doygunluk sağlayacağından gereğinden fazla ağırlık kazanmanızı önler.

Cevap yaz