
- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 14 Mart 2018
Nedir bu Montessori?
Montessori denilince sizin de ilk aklınıza üzerinde çatıya benzer yapısıyla küçük, yere yakın çocuk yatakları mı geliyor? Eğer anne bebek fuarlarında en az 6–7 stantta gördüğümüz “Montessori yatakları” tabelaları sizde de böyle bir düşünce uyandırıyorsa çok yanılıyorsunuz. Bu yazıda Montessori eğitimi nedir, nasıl uygulanır, çocuklarımız için ne gibi bir öneme sahip olduğunu okuyunca çok şaşıracaksınız.

Yöntemin adı İtalya’nın ilk kadın doktoru, Pedagog ve Antropoloji Profesörü Doktor Maria Montessori’nın soyadından geliyor. 1870-1952 yılları arasında yaşayan Montessori çocukların eğitimi üzerine birçok araştırma ve çalışma yapmış, kitaplar yazmış bir bilim kadını. Günümüzde de kabul gören pedagoji odaklı bu yöntemse çocuk gelişiminde etkili eğitim sistemleri arasında yerini almış ve hala birçok anne, ebeveyn ve eğitim kurumu tarafından etkin olarak uygulanıyor.
Her bireyin öğrenme hızı, ilgi alanı farklıdır. Normal eğitim sisteminde öğrencilerin sisteme uymaları beklenir. Oysa Montessori bunu fark ederek eğitimin öğrencinin bireysel becerilerine, ilgi alanlarına, bireysel öğrenme hızına ve karakter özelliklerine uygun olarak yapılması gerektiğini söylüyor.
Çocukların ödüllerden, cezalardan, yetişkinler tarafından programlanmış eğitimden, şekerlemelerden, öğretmen masasından, toplu derslerden hoşlanmadıklarını; hareket etmek, özgür seçimler yapmak, hatalarını kendileri denetlemek, sosyal ilişkilerini kendileri kurmak ve yaşadıkları çevrenin de düzenli, temiz ve sessiz olmasını istedikleri belirtiliyor.
Montessori eğitim sistemi kurulurken çocuklardan elde ettiği bu bulgulara göz önünde bulundurmuş ve eğitimde kişiliğin oluşumu ve gelişimini temel alınmış.
Montessori anlayışına göre:
- Her çocuk, özeldir ve tektir.
- Kendine has bir varlıktır.
- Çocuk etrafındaki maddesel dünyayı absorbe eder ve gelecekte yetiştireceği kişi modelini biçimlendirir.
- Çocuk, insanların mimarıdır.
- Bu gelişime yetişkinler etki edemezler çünkü onlar inşa planını bilmemektedirler. Ancak, bir yetişkinin zamansız müdahalesi bu inşa planını tahrip edebilir ya da yanlış bir yöne yönlendirebilir.
- Okullarda çocuklar, istedikleri materyalle, istedikleri zaman ve istedikleri yerde çalışırlar.
- Çocuklara istedikleri kadar tekrar etme imkanı sunulur. Erken öğrenen yeni bir çalışmaya geçebilecektir çünkü öğrenmede herkesin farklı bir ritmi vardır.
Çocuğun güçlü bir karakterde yetişmesini sağlamak için “bir bakıma fiziksel ve ruhsal bir hijyene” ihtiyacı olduğu, yetişkinlerin de bu süreçte çocuğun içindeki yeteneği ve gizli gücü uyandırmak ve onları gelişim sürecinde desteklemeleri gerektiği belirtiliyor.
Montessori eğitimini tek bir cümlede toparlarsak: “Çocuğa hazırlanmış bir çevrede, çocuğun kişiliğini oluşturması için özgürlük tanıyan, kişiliğinin gelişim sürecini destekleyen, çocuğun kendi onuru içerisinde bireyselleşmesi ve sosyalleşmesini ciddiye alan, bireye özgü adil bir eğitimdir” diyebiliriz.
Bu makalede dünyaca uygulanan eğitim sistemi hakkında kısa bir tanım yapmış olduk. Çocuğunuz için günlük hayattaki uygulamaları ve eğitim metodolojisini öğrenmenizi öneririz.
Konu ile ilgili detaylı bilgi için: http://www.montessori.org.tr/