Yükleniyor
okulda_beslenme

Okulda beslenme nasıl olmalı?

Okulların başladığı bu günlerde, anneler olarak en çok konuştuğumuz konu çocukların beslenmesi. Pandemi şartlarında çocuğun bağışıklığını güçlendirmek için ne yapmalıyız? Çocukların çantalarına ne koysak, bağışıklığını yüksek tutmak için ne vitamin versek?  Biz anneler bunları konuşurken cevap posta kutuma geldi… Beslenme çantasını hazırlarken bunlara dikkat.

Uzun bir süre eğitimlerini evden sürdüren çocuklar için yüz yüze eğitim dönemi başladı. Artan vaka sayıları, delta varyantı, aşı karşıtları derken ebeveynlerin kafası çok karışık. Çocukların bu kadar uzun süre eğitimden mahrum kalmasına karşıyım ama bir yanım da tedirgin. Benim kızım birinci sınıfa başladı. Özellikle okul hayatının bu ilk yıllarında, okulla ve eğitimle kurduğu ilişki çok önemli. Ve bence uzaktan olması da bir hayli zor. Pandeminin bitmemiş olması ise benim için de birçok anne-baba gibi büyük bir endişe kaynağı. Biz aşılarımızı olmuş olsak da çocuklarda da nasıl bir sonu yaratacağı belirsiz.

Kovid 19 ‘un başından beri küçük büyük herkes için konuştuğumuz konu “bağışıklık sistemi”nin güçlü olmasıydı. Gerekli önlemleri ( maske, mesafe, aşı) aldıktan sonra yapabileceğimiz en önemli şey bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak. Okulların başladığı bu günlerde de anneler olarak en çok konuştuğumuz konu bu… Çocukların çantalarına ne koysak, ne vitamin versek?  Biz bunları konuşurken cevap posta kutuma Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan’dan geldi.  Özellikle gelişme çağındaki çocukların kalabalık ortamlarda enfeksiyon hastalıklarına çok daha kolay yakalandıklarını, bu nedenle yeterli ve dengeli beslenmelerinin hayati önem taşıdığını vurgulayan Emel Terzioğlu Arslan, çocukların beslenme programlarının bağışıklığını kuvvetlendirecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirtiyor.

Çocuklar hangi vitaminleri almalı?
Yeterli miktarda çinko, demir ve A, B12, B6, C, D ve E vitaminlerinin alınması, bağışıklık fonksiyonunun sürdürülmesi için gerekli. Bağışıklık sistemiyle ilgili birçok çalışmada D vitaminin önemi vurgulanıyor. Bununla birlikte bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için antioksidan açısından zengin gıdalar tüketilmeli. Özellikle kivi, nar, kırmızı meyveler, mandalina, portakal gibi meyveler ile karnabahar, brokoli, ıspanak, roka, pazı, maydanoz, kereviz, soğan, sarımsak gibi sebzeler antioksidan kapasitesi yüksek besinler. Ayrıca soğan ve sarımsak antibiyotik özelliği sayesinde de enfeksiyonlara karşı koruyucu bir rol üstlenir. Bunun dışında bağırsaklar bağışıklık sisteminin yönetildiği bir organ olduğu için bağırsakları korumak da çok önemli. Dolayısıyla bağırsak florasını koruyup vücut direncini artırmak için kefir, yoğurt gibi probiyotik gıdalar tüketilmeli ve gerekiyorsa probiyotik takviyeler alınmalı. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde baharatların gücünü de unutmamak gerekir. Özellikle zencefil ve zerdeçal içerdiği birçok vitamin, mineral ve antioksidan bileşikler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca yulaf da beta glukan içer iği sayesinde vücut direncini artırır.

 

okulda_beslenme
Beslenme çantasına sağlıklı yiyecekler koyun.

Bağışıklığımızı güçlendirmek için beslenmemizde neler yapabiliriz?
1) Öncelikle yeterli ve dengeli beslenme sağlanmalı.
2) Günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmeli ve mevsiminde olmasına özen gösterilmeli.
3) Haftada en az 2 kez balık tüketimi omega-3 içeriğinden dolayı büyük önem taşıyor.
4) Beslenmeye mutlaka kurubaklagil eklenmeli.
5) Kırmızı et ve işlenmiş et tüketimi yerine yumurta, balık, hindi ve kurubaklagiller gibi sağlıklı ve kaliteli poteinlerin tüketimi tercih edilmeli.
6) Beyaz un, rafine şeker ve paketli gıda tüketimi azaltılmalı.
7) Zeytinyağı, avokado, fındık, ceviz, çiğ badem gibi sağlıklı yağlar tercih edilmeli.
8) Bol bol su tüketilmeli.

 

Cevap yaz