- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 27 Şubat 2018
Yelkenle kendine güvenen çocuklar
Yelken sporu çocukların gelişiminde önemli bir rol oynar. Küçük yaşta doğayla, denizle tek başına kalan çocuk kendine güvenmeyi, hızlı karar vermeyi, yardımlaşmayı ve doğa şartlarına uyum göstermeyi öğrenir.
Her yaştan insan için spor yapmak sağlıklı bir yaşamın en önemli adımlarındandır. Sporun insan sağlığına katkısının yanı sıra, düzenli olarak sporla uğraşan insanların spor yapmayanlara oranla hayatlarında daha başarılı olduğu kanıtlanmış bir gerçek. Özellikle erken yaşta çocukların spora başlamaları onların geleceğe bakışını ve yalnız başına bir şeyleri başarabilme yeteneklerini geliştirmeleri için çok önemlidir.
Yelken sporu diğer spor branşlarına nazaran çocukların gelişiminde kritik bir rol oynuyor. Minik yelkenciler bu spora 2.30 metre boyunda, 1.20 metre eninde ve 32 kg ağırlığında, “optimist” adı verilen bir tekneyle başlarken, hem bu tekneyi kendi başlarına donatmayı ve idare etmeyi hem de doğayla baş başa kalmayı ve çeşitli zorluklar karşısında mücadele etme azmini öğreniyorlar. 6 yaşından itibaren başlanılabilen bu spor çocukların karar alma becerilerini geliştirmesiyle de bilinir.
YELKEN EĞİTİMİNE NE ZAMAN BAŞLANIR?
Birçok sporda olduğu gibi yelkende de erken yaşta başlangıç yapmak önemli. Bu spora yelken kulüplerinde yüzme bilmek şartıyla yedi yaşında başlanabiliyor. Yelkenle ilgili bu sporun “pahalı bir spor dalı” olduğuna dair ortak bir kanı olsa da çocuğunuzu yazın bir yelken kursuna gönderdiğinizde şort ve tişörtten başka bir ekipmana ihtiyacı olmayacaktır. Genelde seçeceğiniz yelken kulübü eğitime gelen çocuklara tekne, yelken ve ekipman desteğinde bulunuyor. Eğer çocuğunuz kışın eğitimlere devam edecekse o zaman hava şartlarına uygun ekipmana ihtiyaç duyuluyor.
Yelkene genellikle optimist sınıfıyla başlanıyor. Yaş ilerledikçe genç yelkenciler laser, 470, ve dragon gibi farklı sınıflara yönlendiriliyorlar
ÇOCUKLARDA YELKEN SPORUNUN FAYDALARI
Yelken sporunun çocukların gelişimi üzerinde yarattığı birçok olumlu etki var.
Çocuğunuz yelken sporuyla birlikte öncelikle kendine güvenmeyi, hızlı karar vermeyi, yardımlaşmayı, doğa şartlarına uyum gösterme gibi davranışları kazanıyor. Uzmanlara göre; bireysel olarak tek kişilik bir teknede doğayla baş başa kalan çocuk, rüzgârın şartlarına göre hareket etmek zorunda kaldığı için doğayla uyumlu olmayı öğreniyor. Özellikle yarışlarda bir hedefe en kısa sürede gitme istekleri olduğu için bunu en hızlı yoldan yapmaya çalışıyorlar. Bu da onların zekâ gelişimlerine yardımcı oluyor. Yelken sporunun bir diğer etkisi ise özellikle içe kapanık, kendine güven sorunu yaşayan çocukların bu spora başladıktan sonra sosyal açıdan daha güçlü bireylere dönüşmesini sağlamasıdır.
HAVA KOŞULLARI
Yelken, hem yaz hem de kış aylarında yapılabilen bir spor faaliyetidir. Özellikle yaz okullarında başarılı olan çocuklar kış ayları için takımlara seçilirler. Bu spor genellikle haftasonları yapıldığı için çocukların eğitimlerini aksatmaz. Hem yaz hem de kış aylarında suda olan çocukların hastalıklara karşı bağışıklık sistemleri güçlenirken aynı zamanda farklı hava şartlarında da mücadele etmeyi öğrenirler.